Guido van Nispen

Sinds de dood van George Floyd in de Verenigde Staten op 25 mei zijn er in de hele VS meerdere ‘Black Lives Matter’ protesten geweest. Video van Floyd’s arrestatie dook online op en liet een politieagent zien die minutenlang op de keel van de zwarte man knielde terwijl Floyd hen vertelde dat hij niet kon ademen. Hij stierf korte tijd later in het ziekenhuis. Floyd’s dood was in een rij van zwarte mensen die werden gedood door politiegeweld in de Verenigde Staten.

Op 1 juni vond een grote demonstratie ten behoeve van ‘Black Lives Matter’ plaats op de Dam in Amsterdam. Het protest op de Dam toonde solidariteit met de beweging in de VS en tegen het anti-zwart geweld in Nederland.  Op 1 juni begon ook de jaarlijkse Keti Koti maand in Nederland. Keti Koti dag op 1 juli markeert de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen.

Het lijkt erop dat deze protesten voor de hele wereld, en zeker ook voor Nederland, bereiken wat slechts weinige doen: een periode van belangrijke, duurzame en wijdverbreide sociale en politieke veranderingen op gang brengen. Het lijkt erop dat we een maatschappelijk keerpunt meemaken – dat is zo zeldzaam in de samenleving als het mogelijk gevolg is.

Ik vond het heel bijzonder op dat moment ‘erbij te zijn’ en het vast te kunnen leggen. Zeker in deze periode van pandemie waarop burgemeesterlijke ongehoorzaamheid soms nodig is…

Guido van Nispen 49960609871 c4174e5da9 k 2


Guido van Nispen heeft een jarenlange directie en toezicht ervaring in de technologie en de media sector. Hij was eerder onder meer Algemeen Directeur van het ANP, Algemeen Directeur van investeringsfondsen V-Ventures & Dutch Creative Industry Fund en directeur bij British Telecom. Thans werkt hij als uitgever en adviseur en is toezichthouder bij onder andere World Press Photo, Cinekid en AVROTROS. Foto: Jianmin Huang | jimmyontherun.com

linkedin.com/in/guidovannispen/

1 gedachte over “Guido van Nispen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven