Hans Mestrum

Mijn moment dit jaar was ongetwijfeld onze vakantie in het prachtige Finland. En niet zo maar Finland, nee Lapland wel te verstaan.

160 km boven de poolcirkel in het plaatsje Levi, of liever Sirkka (want zo heet het dorpje eigenlijk) verbleven we in een overweldigende natuur in een heuse blokhut in de bossen. Compleet met sauna, open haard en sneeuw, heel veel sneeuw.

Eigenlijk is het niet zo moeilijk om zo noordelijk te komen. Je kunt rechtstreeks vanaf Schiphol vliegen naar Kittilä, een klein maar modern vliegveld op slechts 9 km van Levi.

Het eerste wat opvalt is de uitgestrektheid van de toendra, de enorme sneeuwmassa en het feit dat er bijna geen auto’s rijden. De weg schoonmaken heeft er eigenlijk weinig zin in de winter, aangezien het er altijd vriest; vaak meer dan 10 graden. Alle Finnen rijden met spijkerbanden met een aan het weer en de omstandigheden aangepaste snelheid. Alle auto’s hebben een extra verwarming onder de motorkap om de zaak niet te laten bevriezen en liggen dus als ze niet rijden aan een kabel naar een kastje, zoals wij doen met elektrische auto’s.

In Finland kun je nog echt wintersport beleven zoals het bedoeld is. Geen drukte, geen wachttijden bij de skiliften, geen hopsaheisasa en tralalala op of bij de pistes en veel (outdoor)activiteiten. Zo hebben wij een tocht van 65 km gemaakt met sneeuwscooters over bevroren meren door onmetelijke bossen, gingen we er op uit met ieder een eigen slee voortgetrokken door rendieren, maakten we een wandeling met sneeuwschoenen in een betoverend mooi natuurpark en had ieder zijn eigen slee met 4 tot 6 huskies (wat een prachtige dieren!) ervoor voor een prachtige tocht van 20 km. Geweldige ervaringen!

De Sami, want zo heten de Finse Lappen, zijn heel gastvrij en toegankelijk. Dus het beeld van sombere bromberen klopt niet echt. Ook zijn ze heel modern, zoals elders in Scandinavië en spreken perfect Engels. Overal gratis wifi is heel normaal en zelfs in de winterse wildernis heb je bereik met je smartphone. De restaurants en cafe’s zijn heel smaakvol ingericht met wat wij design noemen, maar voor hen gewoon is. Het eten is er prima, de winkels chique en hip en de meest noordelijke Subway kent natuurlijk ook rendiervlees.

De natuur is er puur, machtig en prachtig. De lucht is er zo zuiver dat er “old men’s beard” groeit aan de takken van de naaldbomen. Een soort mos dat eetbaar is en alleen daar voor kan komen daar waar er geen enkele luchtverontreiniging is. Bijzonder! Tel daarbij het fascinerende licht en de betoverende lucht en je snapt dat ik verliefd ben geworden op Finland. Wat een rust, wat een heerlijke winterse pracht. Nee, dan is Oostenrijk e.d. maar een banaal pretpark, waarvoor we net over de Nederlandse grens al in de file voor de kassa staan.

Het zal je niets verbazen dat ik in februari weer terug ga 😉

Hans Mestrum Mijn Moment 2014 2

Iedereen een vrolijk Kerstfeest gewenst en een Nieuw Jaar waarin Nederland Kantelt.


Hans Mestrum is Social Mediaspecialist bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij voelt zich verbinder en kantelaar in de Tussentijd, op weg naar een verandering van tijdperk, waarbij in communicatieve zelfsturing de mens weer centraal komt te staan. Als vlogger laat hij graag de parels van de HAN zien, o.a. op zijn weblog HANs on Experience.

9 gedachten over “Hans Mestrum”

 1. Geweldig Hans, wat een mooie reis!
  Ik had eigenlijk verwacht dat je een ander moment zou hebben beschreven, maar vind het (juist) mooi dat je zo’n positieve ervaring hebt uitgelicht. Nog een paar weken, dan mag je weer 🙂

 2. @aukje ja het was heerlijk. Over enkele weken gaan we weer 😉 En dat Kantelen gaat gebeuren, misschien niet allemaal in 2015 maar het begin is er.

  @geert ja heb ook aan dat andere moment gedacht na afloop, maar op het moment van schrijven kwam dit als eerste boven, dus dat moest het zijn 😉 En Fins Lapland is inderdaad heel bijzonder. Ik ben veel op wintersport geweest, maar dit is zo anders, zo intenser, zo natuurlijker. Eigenlijk met geen pen te beschrijven.

 3. Avatar foto
  Raymond Witvoet

  Je hebt me geinspireerd Hans, niet voor het eerst! Finland komt op de lijst, hoog!

  Ben nu wel nieuwsgierig naar het moment waar Geert het over heeft, vast iets met de HAN…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven