Ibrahim Maalouf: ‘Beirut’

Foto: Guillaume Laurent / Flickr Creative Commons

Afgelopen dinsdag was de crematie van een overleden vriendin (mooi event geworden by the way) maar toevallig had ik diezelfde avond afgesproken met de andere vriendin die terminaal ziek is. Ik had namelijk kaartjes voor een concert van Ibrahim Maalouf waar ik haar mee naartoe wilde nemen. Tijdens Northsea Jazz afgelopen jaar kon zij voor het eerst niet mee omdat dat te zwaar voor haar was. Meest indrukwekkende concert aldaar was van de nieuwe ontdekking Maalouf.

Welnu, dit concert van afgelopen dinsdagavond was zo mogelijk nog mooier en door alle (professioneel opgekropte) emoties hield ik het niet droog, aangespoord door die onvoorstelbaar mooie muziek.

Hij komt uit Beirut, is later naar Parijs gegaan. Heeft op zijn 12e het stuk ‘Beirut’ geschreven en het is van ongekende schoonheid. Stel je een jongetje voor die door een kapotgeschoten stad loopt en vervolgens een muziekstuk schrijft wat je door merg en been gaat.

Zijn vader maakte voor hem een trompet waarop een vierde ventiel geplaatst is, waardoor hij ook kwartnoten kan spelen. Daarmee is zijn trompet dus ook geschikt voor Arabische muziek.

Nu ja, dit alles om je te helpen aan iets heeeeel bijzonders. Ik neem aan dat je Spotify gebruikt. Luister naar de voorlaatste cd ‘Wind’ en de laatste ‘Illusions’. Of gewoon kopen natuurlijk. Zijn melodieën en toon zijn zo hemeltergend hartverscheurend prachtig …

Of check direct maar even op youtube Beirut:

http://www.youtube.com/watch?v=88iMXkQghZA (ogen dicht, en zie de beelden voor je)

of indrukwekkende official video: http://www.youtube.com/watch?v=wpg8jBFaj3c

of ook heeeeeel mooi live: http://www.youtube.com/watch?v=4DkeNh3YCys

of een heel concert live in Istanbul (toen was ik gvd in Istanbul maar niet bij dat concert): http://www.youtube.com/watch?v=Zc_IyRFD_sQ


Dit is een e-mail van Peter Wybenga, die hij me vorige week stuurde. Ik zag er een blog post in, met toestemming.

1 gedachte over “Ibrahim Maalouf: ‘Beirut’”

 1. Avatar foto
  Douwtje Riethoven,

  Hallo,
  Ik ben een vrouw van 74 jaar en geniet al 60 jaar van Miles Davis. Ik heb destijds veel concerten van hem bijgewoond op het Northsea Jazzfestival en het Concertgebouw in Amsterdam. Deze Ibrahim Maalouf benadert Davis bijna tot op de fibratie. Geweldig. Fijn dat je de moeite hebt genomen ons er op attent te maken. De moeite waard er meer van te horen.
  Dank je wel.
  Douwtje Riethoven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven