Isabel Mosk

Ilulissat, 15 maart 2020

Vandaag is dé dag! Ik ga varen tussen de ijsbergen op Groenland. Als een kind zo blij, zo voel ik mij als ik wakker word. Het is dan wel -23 graden, maar dat mag de (ijs)pret niet drukken.

Ilulissat is met 4530 inwoners de op twee na grootste stad van Groenland. Het is winter en dat betekent hier een handjevol toeristen. Heel het dorp is wit, in deze tijd leer je Groenland op een bijzondere manier kennen. Bij aankomst in de haven zie je meteen dat het toerisme nog in de kinderschoenen staat. Geen bussen toeristen, we lopen tussen het reilen en zeilen van de lokale visserij door naar de boot.

Wat we zien en meemaken op de boot heeft iets magisch. Drijvende ijsrotsen en zonnestralen die de ijsbergen op prachtige wijze verlichten. Ilulissat IJsfjord staat niet voor niks bekend om haar gigantische ijsbergen. We varen richting deze witte reuzen, zo dichtbij dat we ze kunnen aanraken. Nou ja, bijna dan. Het lijkt wel een sprookje. Ik kan niet stoppen met foto’s maken van dit natuurfenomeen, een droom die uitkomt.

Isabel Mosk IMG 2297 2

Bij terugkomst in het hotel bekijken we met de groep onze foto’s, natuurlijk gaat het over wie ‘de mooiste’ heeft. Al snel krijgt het gesprek een andere wending, als de eerste appjes binnenkomen dat een groot deel van de wereld op slot gaat door het coronavirus. Een rare gewaarwording omdat er op Groenland nog niks aan de hand is en alles gewoon doorgaat. Je bent letterlijk en figuurlijk geïsoleerd van de rest van de wereld.

We gaan die avond uit eten, hier kan het nog. Terug in Nederland besef ik de laatste maanden maar al te goed hoe bijzonder reizen is en dat het niet vanzelfsprekend is om de wereld te verkennen. Mijn reis naar Groenland lijkt wel een droom.


Ik ben Isabel Mosk (@isabelmosk) en ik woon in Weesp met Pim en Benja. Ik ben strateeg in wereld van toerisme & vrije tijd. Met mijn bedrijf Sherpa’s Stories help ik toeristische organisaties het strategische pad uit te stippelen en de unieke ervaringen & verhalen in kaart te brengen. Ik laat de onontdekte plekje van de wereld zien via @IsabelMosk

1 gedachte over “Isabel Mosk”

  1. Prachtig moment Isabel. Een gebied wat ik ook heel graag wil bezoeken, filmen en fotograferen. Gelukkig is het er allemaal nog en hopelijk kunnen we in de komende jaren weer zonder alle beperkingen gaan reizen. Blijf mooie verhalen delen, dat geeft mensen hoop en de energie om zelf iets te gaan ondernemen.

    Een gezond en voorspoedig 2021!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven