Isabel Mosk

16 mei 2019, Paro

In gedachten verzonken vlieg ik over het schitterende Himalayagebergte. Het vliegtuig is zojuist opgestegen vanuit Paro. Ik staar uit het raam en realiseer me dat dit een van mijn mooiste reiservaringen is.

Vanochtend word ik wakker met een dubbel gevoel; ik wil Bhutan nog niet verlaten, omdat dit land mij een bepaalde rust en energie geeft dat moeilijk te omschrijven is. Een gevoel van tevredenheid en blijdschap. Daarentegen kan ik niet wachten om terug naar mijn familie te gaan.

Vanaf het moment dat ik in Bhutan ben, besef ik dat de weg naar geluk en vrede die de Bhutanezen volgen, in schril contrast staat tot de dingen die ons drijven in de snelle westerse wereld. Hoe langer ik in dit land ben, hoe meer ik besef dat ik rustiger moet gaan leven. Het afgelopen jaar heb ik het gevoel gehad dat ik in een sneltrein zat, waarbij ik vaak vergat om even uit te stappen.

De holistische benadering van Bhutan draait om Bruto Nationaal Geluk (BNG) en is gebaseerd op de principes van het boeddhisme met de focus op compassie, tevredenheid en kalmte. Wanneer je arriveert in Bhutan merk je dit meteen. Het eerste wat mijn gids Ugyen deed was mij bedanken voor mijn komst, want dankzij bezoekers zoals ik hebben zij gratis onderwijs en gezondheidszorg. Een deel van de dagelijkse fee, dat bezoekers verplicht betalen om in Bhutan te mogen reizen, gaat hier naartoe. Op deze manier draagt toerisme bij aan de voorzieningen van de bewoners in dit land.

Ugyen en Jamyang (mijn chauffeur) zorgen er persoonlijk voor dat ik me in Bhutan op mijn gemak voel. Mede door hen realiseer ik mij waar het leven echt om draait: geluk, gezondheid en liefde. Een week in Bhutan is een eye-opener dat ik mijn leven anders wil inrichten.

Tijdens mijn reis heb ik talloze verhalen en gesprekken met Ugyen en Jamyang over hun dagelijks leven, ambities en hun families en relaties. Ze zijn altijd zo positief. De mensen daar bezitten een bijna kinderlijke onschuld die mij doet denken aan mijn twee jaar oude zoon. Iedereen is vriendelijk en lacht, het is aanstekelijk. Ik word er positief van en het zet mij continu aan het denken, Waarom voel ik me hier zo in mijn element? Ik denk omdat alles in dit land gericht is op het BNG, om het welzijn en het geluk van de bewoners zeker te stellen. De bewoners vertalen dit door naar de bezoekers. Ze nemen je letterlijk en figuurlijk mee in hun positieve energie.

Ik staar nog steeds uit het vliegtuigraam en voel de tranen van geluk opkomen. Bedankt Bhutan, Ugyen en Jamyang voor deze bijzondere ervaring!

Isabel Mosk 2

Isabel is online strateeg in de wereld van toerisme & destinatiemarketing. Met haar bedrijf Sherpa’s Stories helpt ze toeristische organisaties het strategische pad uit te stippelen en de unieke ervaringen & verhalen in kaart te brengen. Ze spreekt op (inter)nationale congressen over haar vakgebied én passie reizen. Zij is oprichter van de reisblog Vive Le Voyage waar ze haar persoonlijke reisverhalen deelt.

1 gedachte over “Isabel Mosk”

  1. Blijft een mooi verhaal in alle facetten. Een mooi uitgangspunt voor gezondheid, liefde en geluk (groot en klein) ? in 2020.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven