Jacqueline Fackeldey

Op een zonnige herfstdag samen met mijn zus in een rode eend toeren door de Achterhoek, het landschap van onze jeugd, was mijn moment van 2013. Die ’tour de nostalgie’ was het verjaardagskado voor mijn zus, die 50 werd. Het werd een dag die ons allebei bij zal blijven.

Het begon al bij het wegrijden, mij lukte het niet om de Eend überhaupt in zijn één te zetten maar haar lukte het wel. De taakverdeling was direct helder: zij reed en ik las de kaart die we nodig hadden omdat we een speciale route volgden.
Al giechelend reden we het boerenerf af waar onze rit startte en daar gingen we, op naar Winterswijk voor een zeer genoeglijk, gezellig en onthaast dagje Achterhoek.

Hard rijden is er met een Eend niet bij en onderweg praten is een heel gedoe omdat je bijna niet boven het motorgeluid uitkomt. Geen probleem, daar heb je de Achterhoekse cafeetjes (met een pers op tafel en hertenkop aan de muur) en terrasjes voor. Overal waar we kwamen werden we hartelijk ontvangen.

Bovendien trokken we in onze rode Eend veel bekijks. Tegenliggers knipperden olijk met hun lampen als ze ons aan zagen komen, bestuurders van andere oldtimers zwaaiden enthousiast en bij het parkeren kwamen voorbijgangers een praatje maken. Geweldig wat zo’n auto ‘hors categorie’ met mensen doet. Ze werden er blij van, net als wij.

Jacqueline Fackeldey foto mijn moment 2013

Dat het prachtig weer was op die laatste zaterdag van de zomertijd kwam goed uit: de ventilatieklepjes (de ‘voorloper’ van de airco) konden open, de bomen zaten nog goed in het herfstblad, de boerderijen glommen ons tegemoet, de koeien stonden zwart-wit te schitteren in de wei en af en toe reden we achter een boer op een trekker die nog iets van het land aan het oogsten was.

Toen de zon onderging stonden we aan de oever van de IJssel. Daarna brachten we de Eend terug naar zijn huis op het boerenerf. En weer giechelden we toen we er wegreden: we moesten wennen aan het comfort en de luxe van een moderne auto. Zo snel gaat dat dus.

Daarmee was Mijn Moment 2013 voorbij: een onvergetelijke, ontspannen en zorgeloze dag in een rode Eend, al toerend door de Achterhoek die zich van haar mooiste kant liet zien.


Ik ben Jacqueline Fackeldey, klantropoloog (@fackeldeyfinds). Ik help organisaties efficiënt en klantgericht ondernemen. Dat doe ik als spreker-wakkerschudder, trainer, adviseur, verandermanager en auteur. Ik woon in Nijmegen en werk overal in den lande. fackeldeyfinds.com

11 gedachten over “Jacqueline Fackeldey”

 1. Heerlijk Jacqueline, om even met je mee te genieten. Veel herkenning. Toen ik 18 was had ik een blauwe Bestel Eend. Wat kon dat ding door de bocht. Hartelijke groeten van Huub

 2. @Hanneke: precies dat was het, een zeer ontspannen moment
  @Huub: wow, een besteleend, dat lijkt me helemaal bijzonder
  @Marloes: met de kerst reden we in de buurt van Winterswijk en mijn zus begon, net als ik, meteen weer te lachen

 3. Fijn moment! Doet mij denken aan een Solextour die ik met familie maakte in de Achterhoek. Wat was dat leuk en wat is het daar prachtig! Heb een fijn 2014!

 4. @Erna: als je ooit zelf de kans krijgt, doen zo’n dagje toeren in een Eend
  @Erno: klopt helemaal, de Achterhoek blijft me verrassen
  @Elja: dank je!
  @Sanne: een mini-vakantie is precies het goeie woord!
  @Ewout: ja, zo analoog als maar kan behalve dan de foto, die is toch echt gemaakt met een iPhone

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven