Jan Vaessen

Jan Vaessen, predikant, theoloog, filosoof, schrijver

Mijn moment van 2010. Het waren er vele, eigenlijk te veel om op te noemen, zo uiteenlopend, zo waardevol, zo mooi. Wat al deze momenten draagt is de kwaliteit van de verbinding. Verbinding met mooie mensen, lieve mensen, moeilijke mensen, blije mensen verdrietige mensen, met mensen …

Die verbinding heeft mijn jaar goed gemaakt. Zelf een verhaal houden over regenbogen bij StandUp Inspiration, een goed gesprek bij het kampvuur op het NNF, een rouwdienst in het protestantse kerkje van Gasselte met Gregoriaanse muziek, een magische wandeling in de bossen van Drenthe, een prachtig verhaal over Graceland in de cursusgroep retoriek, de dankbare ontvangst van mijn boek A Quest for Hope in het Fonds Ricoeur in Parijs, de stille meditaties op het boomstammetje in mijn studeerkamer, een workshop chakra energie op de Energiedag van MKB Krachtcentrale, het boek De monnik en de filosoof waarin vader en zoon – de westerse filosoof Jean-François Revel en de Tibettaans boeddhistische monnik Mattthieu Ricard – elkaar in de armen sluiten, een eigen bedrijf beginnen met de naam Wajomer (Hebreeuws voor vertellen)en daarin proberen om materie en geest bij elkaar te krijgen … Verbinding, verbinding, verbinding. Verbinding voorbij de grenzen van wat je verwacht, verbinding die alle partijen boven zich zelf uittilt in wat ik dan maar liefde noem

Het is die verbinding die als een vlinder dwars door alle muren van de gesloten systemen heen fladdert die ik steeds krachtiger in en om mij heen voel werken en die mij wenkt naar een mooie toekomst. Tegelijkertijd voel ik de zekerheid en de veiligheid van de cocon, de kracht waarmee de gesloten systemen je proberen vast te houden en te verhinderen om in liefde uit te vliegen. 2010 is voor mij een jaar geweest van transformatie, het stadium tussen rups en vlinder. Wat ook maar de tegenkrachten zullen zijn, ik denk dat mijn bestemming die van de vlinder is en dat de kwaliteit van de verbinding me ook in 2011 zal helpen om die bestemming te gaan leven. En ik geloof ook dat de liefde niet alleen mijn bestemming is, maar dat we er met elkaar gewoon, op steeds grotere schaal en steeds sneller naar toegroeien.

Jan Vaessen

3 gedachten over “Jan Vaessen”

 1. Wat een voorrecht om in 2010 met jou te hebben kunnen kennismaken! En fotograferen op de koop toe… 😉 Ik hoop je in 2011 weer ‘ns ergens tegen te komen, kijk ik naar uit! Ik wens je een super 2011 met weer heel veel bijzondere momenten, die we dan volgend jaar hier weer kunnen meebeleven!

 2. Lieve Jan,
  je zult ongetwijfeld nog meer gesprekken aan het kampvuur hebben gehad maar ik herinner mij de onze nog goed. Bijzonder, intens en in verbinding.

  Dank je wel voor wie je bent en ik hoop je op NNF11 weer aan het kampvuur te treffen.

  Liefs, Linda

 3. Avatar foto
  Willemijn Wolters

  Lieve Jan,
  Jij weet te raken, of je nou schrijft, vertelt of luisterd.
  Ik voel me een rijk mens jou te mogen kennen en kijk uit naar onze volgende ont-moeting… In magische verbinding 🙂
  Liefs Willemijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven