Janine Dechesne

Janine Dechesne, groot mens en prachtvrouw

Vanuit een bijzondere witte wereld, de hele natuur met een sneeuwrandje, vanmiddag kwam de zon door en kleurde deze witte wereld goud, schrijf ik jullie mijn laatste Kerstbrief uit Huizen.

Volgend jaar is alles anders, dat weet ik. Zit ik op wereldreis ergens waar de zon schijnt, kerstbomen staan met kleurige ballen, waar vrolijke muziek klinkt, fiësta is. Een Kerst die mij wel bekend is, doordat ik vele jaren gedurende mijn Club Med tijd en ook reizen erna, in de zon Kerstmis heb gevierd. Daarom geniet ik dit jaar extra van deze periode.

Omdat mijn hele familie René, Mam en Pap overleden is en ik geen partner meer heb, ben ik geen echte Nederland Kerstvierder meer. Vroeger thuis in Haren bij Groningen was het zo geweldig. De hele Kerstperiode ging het eerst om de omzet van de dames modezaak.

Het maken van de etalages op 11 december, Mamma’s verjaardag, een feest, alles wat speciaal voor Kerst werd ingekocht kwam er mooier dan mooi in. Elk weekend waren we daar, Elvira en ik in onze studententijd, om mee te helpen verkopen. De Notenkraker schalde door de winkel en we verkochten.

Kerstavond was heel bijzonder, dan genoten we van elkaar, de omzet en onze prachtig ingepakte cadeautjes voor elkaar.

Later toen we getrouwd waren en de kindertjes erbij kwamen werden de Kerstavonden in Amsterdam gevierd. Om de beurt, Elvira (mijn compagnon waar ik Nini’s Productions in 1983 mee begonnen ben en Petra, één van mijn andere oudste vriendinnen) deden we Kerstavond.

Avonden waar met zijn allen naar uitkeken, waar warmte, liefde voor elkaar, gezelligheid telde.

Het is gek als je kijkt, in 1999 René overleden, een rare Kerst, in 2000 Mam, we zijn toen naar Cuba gegaan, we hebben met zijn allen geprobeerd om de sfeer weer terug te halen. Dat lukt niet want het leven is anders.

Een mooi kerstmoment 2008, de laatste Kerst met mijn lieve Pap. Heel mooi samen met de jongens, terwijl hij al bijna niet meer op zijn benen kon staan, hebben we een geweldige avond samen met mijn Anthony en Charley, met hem gehad. Het vervolg van de Kerst van 2008, ik werd opgevangen door mijn lieve maatje, vriendin, Elwyn. Met haar samen met haar kinderen en mijn kinderen vierden we eerste Kerstdag. In 2009 was ik samen met de jongens in Zuid Afrika. Een fantastische reis en we wisten maar net dat het Kerstmis was. Heel bijzonder.

En nu dit jaar. Woensdag 22 december ga ik samen met de jongens naar Marrakech. Heerlijk. Een week andere cultuur, het plein, de souk, de Atlas, exotische sferen, onderweg zijn, genieten van elkaar, opladen. Ik ben blij dat ik de centjes heb dat ik dit kan doen. Dat realiseer ik mij heel goed, echt hoor. Ik dank elke keer mijn lieve pap dat hij dit mogelijk voor mij maakt en ik heb zelf ook wel iets verdiend met Leap en De Huizkamer.

Hoe is het nu met mij? Heel goed. Ik ben in tijden niet zo gelukkig geweest. Ik ben zo blij met mezelf, kan de wereld weer helemaal aan. Heb vertrouwen in dat mijn huis verkocht wordt. Dat ik volgend jaar mag gaan. Eerst Spaans studeren 3 maanden, liefst in Spanje, drie steden Barcelona, Madrid en dan Palma of Malaga. Kan ook nog wisselen. Daarna op wereldreis. Zuid Amerika, all the way, Antartica, Tahiti (was ik 1976) Nieuw Zeeland, Australië (highlights), Japan (14 dagen: mensen geen verbinding mee, zoals ik het nu zie), China, rondreis, India en Nepal. Dus ik ben wel even onderweg……..

En ik weet door alles wat ik doorleefd heb de afgelopen jaren dat het leven is zoals het is. Ik heb geleerd echt te genieten van wat er is. Ben intens blij met alle liefde en vriendschappen, warmte, verbinding die ik van jullie gekregen heb. Dank daarvoor. En dank ook voor het mij supporten in mindere tijden.

Voor jullie al mijn lieve vrienden:

Mijn wens voor jullie in 2011 is vooral verbinding, elkaar respecteren. Ieder mens is een mooi mens en heeft in principe het beste voor in deze wereld. Soms kan het tegenzitten en zit hij of zij zichzelf in de weg. Kijk ernaar, veroordeel het niet. Probeer te begrijpen, blijf wel bij jezelf. Laat het los als je het niet aankunt. Op deze manier stroomt er een positieve energie en dat hebben we met zijn allen heel hard nodig.

En…… kijk om je heen. Kijk naar alles wat er wel is, er is zoveel moois in de wereld direct om ons heen. Als ik nu de vogeltjes zie die in mijn hulstboom heel actief zijn met de rode besjes, geniet ik ervan. Ook van de zon op het randje van het dak van mijn buurman. En van het feit dat ik dit aan jullie mag schrijven.

Veel liefs, geniet van de Kerst en op naar een sprankelend 2011,

Janine

(Naschrift Henk-Jan: Ik kan het niet laten om mijn video-interview – 19 augustus 2009 – met Janine hieronder te zetten.)

2 gedachten over “Janine Dechesne”

 1. Avatar foto
  clemens molenaar

  Clemens,.. wat een herkenning en wat een gemis,
  Als ik ga slapen denk ik nog vaak aan Rene,..besef zo vaak wat hij voor mij betekend heeft. En dat doet ook zeer. Ik leef verder, maar voor mij is hij er nog steeds.

  Mijn contact met jou ?…..
  nooit te laat om dat te herstellen,,

  Liefs Clemens

 2. Hoi Janine,
  Allereerst nogmaals hartelijk dank voor de inspiratie- award. Erg leuk je weer te hebben gezien. Bent van harte uitgenodigd bij de opening van onze nieuwe studio in Den Bosch. A.s. maandag tussen 15 en 19 uur. Beloofd een inspirerende middag te worden. Uitnodiging ontvangen? Bel me even 06 41209601. Heel veel groeten, namens Studio Surprise, Rob Janssen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven