Jarno Duursma

Mijn moment van dit jaar vindt plaats op 10 april 2016, een zondagmiddag. Ik kom thuis nadat ik met mijn kinderen en vrienden de wedstrijd FC Groningen – de Graafschap heb bezocht. Een gezellige middag: niks aan de hand zou je denken. S’avonds denk ik echter: hè, wat vervelend: die piep in mijn oor gaat niet weg. Maar goed, geen reden tot zorgen, ik heb wel vaker eens wat. De volgende dag blijft de piep in mijn rechteroor echter aanwezig. Vervelend hoor. Maar goed: de waan van de dag regeert en verder besteed ik er niet veel aandacht aan. Dezelfde week toch maar even naar de huisarts. Hij stelt mij gerust: 80% van de mensen met deze klacht, komt daar binnen een week of drie weer van af. Ik krijg een neusspray mee: dat moet helpen; het kan ook prima een verstopping zijn in de buis van Eustachius. Vier weken later sta ik weer op de stoep en de huisarts kijkt somber. Een verwijzing naar de medisch specialist in het ziekenhuis volgt. Deze doet wat onderzoek, een vragenlijst, een gehoortest en het blijkt dat ik aan mijn rechteroor een forse gehoorbeschadiging heb: ongeveer het gehoor van iemand van 80 jaar. Ai. In de jaren 90 ben ik actief DJ geweest en blijkbaar doet harde muziek zonder bescherming toch behoorlijk veel schade. Achteraf..

Lang verhaal kort: diagnose Tinnitus.

Vanwege de gehoorschade aan de rechterkant, produceren mijn hersenen waarschijnlijk een fantoomgeluid. Een compensatie voor het verlies aan de rechterkant. De medisch specialist is vriendelijk maar helder: dit gaat niet meer weg. Op zijn zachtst gezegd baal ik daar vreselijk van. Het is heel erg irritant: met name wanneer het rustig om mij heen is of wanneer ik wil gaan slapen. Maar ik heb geen keus; ik zal het er mee moeten doen.  De medisch specialist adviseert een gehoorapparaat om het bereik in de hoge frequenties weer te doen laten toenemen. Ondanks mijn weerstand in het begin, zit ik drie weken later tussen de bejaarden in de wachtkamer bij de gehoorspecialist. Na een grondige intake plop ik twee weken later een gehoorapparaat in mijn rechteroor. 39 jaar, en dan voelt dit best een beetje bejaard inderdaad. Het helpt wel, want het zorgt ervoor dat de hoge frequenties weer beter hoorbaar zijn waardoor de piep overdag naar de achtergrond afneemt. Maar een gehoorapparaat is ook heel irritant: op de fiets en in drukke ruimtes bijvoorbeeld. Dus af en toe laat ik ‘m ook stiekem op mijn nachtkastje liggen. Dan maar een wat hardere piep in mijn oor.

Wel grappig: opvallend veel mensen denken trouwens dat ik, door mijn relatief jonge leeftijd en mijn interesse in nieuwe technologie en de toekomst, een futuristisch apparaatje in mijn oor heb met een-of-andere interessante toepassing. Als een soort ‘inspector Gadget’. Ben wel eens in de verleiding geweest om mijn wijsvinger tegen mijn gehoorapparaat aan te houden en dan te zeggen “Siri, voeg even aan de boodschappenlijst toe dat er vanavond nog groente en yoghurt gehaald moet worden en laat rond 18.00 uur even een pizza bezorgen, okee?”. Humor helpt.


Jarno Duursma is auteur, spreker en​ zelfstandig consultant op het gebied van ​social media, messaging en technologische trends. Trendverkenner en auteur van boeken over ​sociale m​edia strategie, ​WhatsApp,​ b​lockchain​ en chatbots​. Oprichter van SMC050.

2 gedachten over “Jarno Duursma”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven