Joeke-Remkus de Vries

Daar reden we dan. Dwars door California over Highway 1. Een prachtige rit langs de kustlijn van California van San Francisco naar Los Angeles. Het had niet veel gescheeld of ik had deze prachtige rit helemaal alleen “moeten” doen. Een enorm gevoel van trots bekruipt me wanneer ik naar rechts kijk.

Daar zit Karin en ze geniet met volle teugen van het onbeschrijfelijk mooie uitzicht over de Stille Oceaan. Een uitzicht dat ons telkens na elke bocht opnieuw weet te verrassen met toch weer een nog mooier uitzicht. Een reis die al bijna 20 jaar op onze bucketlist stond, maar waar we niet aan toe kwamen. Voornamelijk omdat Karin na onze laatste reis naar de V.S. een behoorlijke case van vliegangst ontwikkelde die maar niet weg wilde gaan.

JR highway 1

Voor mijn werk ging ik naar een WordPress conferentie in Phoenix Arizona en nadat ik bij Karin duidelijk maakte, eind vorig jaar, dat ik dan toch écht ook door California zou gaan rijden begon er iets bij haar te broeien. De wens, de droom om California met die prachtige Redwood bomen, dat mooie San Francisco en dat illustere Hollywood zo aan de rand van Los Angeles te bezoeken kwam ineens weer heel dichtbij.

Maar ja, wat moet je doen als bij de gedachte dat je dik 10 uur in een vliegtuig moet zitten de angst je letterlijk verlamd?

Als een soort van pre-Honeymoon zijn Karin en ik in 1995 samen afgereisd naar Kansas – waar ik in 1990/1991 woonde. Na 5 onvergetelijke weken bleek de terugreis een regelrechte nachtmerrie te zijn. De captain bleek de ergste reis ooit in zijn 25 jarige loopbaan te hebben meegemaakt.

De terugreis bestond letterlijk uit alleen maar luchtzakken, bliksem, onweer en turbulentie. Voor Karin betekende dit dat ze direct na onze landing aangaf “eerst even” niet meer te willen vliegen. Met de komst van onze kinderen een paar jaar later, werd het alleen maar moeilijker voor haar om voorbij haar vliegangst te kijken.

En toch, hier reden we dan. Langs een van de mooiste wegen in de wereld met een uitzicht die ons van de ene verbazing naar de andere bracht. Voor meer dan 9 uren achtereen. On-ge-lo-fe-lijk.

Ergens in de periode tussen mijn besluit en haar besluit was de realisatie gekomen dat het leven vanuit angst nooit de bepalende factor mag zijn als het gaat om het maken van keuzes. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar na een zoektocht naar informatie (over vliegen, angsten) en veel praten maakte ze  de keuze om het verlangen te volgen en niet de angst.

De mooiste rit die we samen ooit hebben gemaakt en één waar ik met een enorm gevoel van trots het afgelopen jaar mijn vrouw grote stappen heb zien maken. Het is voor mij een prachtig voorbeeld hoe je jezelf voorbij een angst kunt transformeren zonder deze uit de weg te gaan.

Mijn moment begon in januari van dit jaar, maar ik geniet nog elke dag van de gevolgen van dát ene moment.

JR highway 1 selfie


Joeke-Remkus de Vries, Uomo Universalis wannabe en voelt zich verbonden met de volgende uitspraak: Spiritual being having a human experience. Partner in Forsite Media waar hij wel raad weet met hoe je WordPress in professionele omgevingen kunt inzetten. Maar bovenal, zo veel meer dan wat hier staat.

2 gedachten over “Joeke-Remkus de Vries”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven