John van Rooijen

Door Corona is 2021 een somber jaar geworden, tot het volgende voorbij kwam dat ik graag met jullie deel.

Ik maak al zo’n elf jaar professioneel films en in die jaren is er heel veel veranderd en dat vind ik geweldig. Verandering is voor mij de brandstof waarop ik functioneer. Ik ben autodidact en enorm leergierig en precies dat zorgt er voor dat mijn werk voor mij de moeite waard en spannend blijft. Ik hou erg van techniek en camera spulletjes, maar mijn hart gaat echt sneller kloppen van het maken van films. Verhalen vertellen en leren van anderen.

Youtube is voor mij een bron van inspiratie en ik kijk daarom dagelijks naar een aantal kanalen van ‘collega filmmakers’. Veel van hen hebben door hun enorme hoeveelheden volgers status verworven. Deels omdat ze heel goede films maken en deels omdat ze goed snappen hoe Youtube werkt. En dat is de reden dat ik een beetje een haat liefde verhouding heb met de meeste Youtubers die ik volg. Ik herken de trucjes en trends die door hen worden ingezet om de algoritmes van Youtube te pleasen en zo hun kanaal te laten groeien.

Een van de mensen die ik al minstens 15 jaar volg is Casey Neistat, een filmmaker uit Amerika die eigenhandig de regels voor online video heeft veranderd. Met zijn geheel eigen manier van doen heeft hij een grote schare volgers enthousiast gemaakt voor vloggen en verhalen vertellen. Casey is een van de weinige filmmakers waarvan ik echt enthousiast word en die me op een creatieve manier prikkelt. Je hebt trendsetters en trendvolgers, Casey behoort tot de eerste groep. Het gaat bij hem niet over techniek of esthetiek maar om de kunst van het vertellen van een verhaal.

En ook qua inhoud is het geweldig om hem te bekijken. Hij raast op zijn skateboard door New York of vliegt de halve wereld over, maar altijd maakt hij mij enthousiast ondanks dat deze wereld best ver van mij af staat. Ik ben overduidelijk niet de enige, want er is een heel contingent van wannabee’s ontstaan. Allemaal filmmakers die een beetje Casey willen zijn, maar dat terzijde. Wat mij inspireert is dat Casey op zijn geheel eigen wijze zijn films maakt, verhalen waar de energie vanaf spat. Ik zou heel graag wat van die creatieve energie van hem willen ‘lenen’.

Een paar weken geleden kondigde Casey op twitter aan dat hij een filmcursus gaat geven. Een cursus van een maand waar hij alle geheimen over zijn manier van filmen en verhalen vertellen voor ons uit de doeken gaat doen. Uiteraard heb ik me direct ingeschreven en we gaan half januari 2022 al starten. En om het interactief te maken gaan we lekker aan de slag met opdrachten die we vervolgens in groepen van 20 personen, van over de hele wereld, met elkaar gaan bespreken. Voor mij is het geweldig om in verbinding te komen met andere filmmakers, die dezelfde passie delen.

Ik weet zeker dat dit mij enorm gaat inspireren en prikkelen.

Op geen enkele manier wil ik een ‘Casey light’ worden. Ik ga deze cursus gebruiken om een volgende creatieve stap te zetten in mijn werk.

Iedere ondernemer heeft de afgelopen tijd creatief leren omgaan met de gevolgen van de Corona regels, ook ik. Maar het feit dat ik mezelf heb ingeschreven voor deze cursus maakt het voor mij met stip #Mijnmoment van 2021.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven