Leve het nieuwe oude werken

Eerste rij in deze shitshow, zit de reisbranche naast evenementen, horeca, etc. Begin januari vertelde ik over het perspectief vanuit GetYourGuide.com, wereldwijd platform voor onvergetelijke reiservaringen, op het virtuele travel congress. Van 100% groei naar €0 omzet in luttele weken was een distopische ervaring. Reizigers voor tientallen miljoenen compenseren terwijl bigtech aanklopt om hun rekeningen te innen. De ware aard van de zakelijke partners en het landschap toont zich, the good the bad and the ugly. Onderhandelen over elk contract, met wisselend succes, tot PR druk aan Silicon valley aan toe. Afscheid nemen van collega’s, gedwongen vanwege uitzichtloos duimen draaien of vrijwillig omdat overboord springen beter zou zijn voor de carrière. Voor mij was de route juist tegenovergesteld, van huurling naar voltijd. Financiële zekerheid? Dan was ik wel naar een e-commerce bedrijf gegaan. Ramptoerisme? Eerder Stockholm syndroom als je in het door overheidsmaatregelen gekaapte vaartuig zit. De mores trok me aan boord, die slimme, veelal jonge mensen veel verantwoordelijkheid geeft om samen het beste voor de reiziger te bieden. De antifragiliteit van het bedrijf en het zorgplichtsbesef van de directie trok me over de streep.

Prepandemie was ik bijna wekelijks in Berlijn. Van maart 2020 tot juni 2021 tweemaal, uitsluitend om de ontslagronde te begeleiden. Onder deze omstandigheden bleken we meer naar elkaar te kunnen trekken. Team meetings beginnen met het delen van dankbaarheid en reflectie. Trainingen nodigen uit tot kwetsbaar opstellen en ik merkte dat het uiteindelijk loont in plaats van je kop laat rollen. Het wordt beantwoord met wederkerigheid, vertrouwen en uitgestoken hand. Radicale transparantie, mits respectvol gegeven en ontvangen, bouwt veel vertrouwen en goodwill. Het kweekt realisme bij de onzekere strebers en lijders aan het mij zo bekende bedrieger syndroom. Het voedt experimenteren en draait het vliegwiel nog sneller. Op afstand vormden zich sterke connecties met bestaande en nieuwe collega’s, ik was niet meer de zonderling die al jaren inbelt.

Mijn moment was na 15 maanden weer terug te keren naar Berlijn. Ook al werd van niemand verwacht terug te keren naar kantoor, 2G+ blijkt een kleine prijs voor schermloos, maar vooral serendipiteus te kunnen ontmoeten. Realiseren dat je elkaar niet eerder in persoon hebt ontmoet doordat je iemands lengte heel anders had ingeschat. Collega’s die hun bakkunsten delen. Virtuele vriendschappen die materialiseren. Samen een bakkie pleur halen bij de koffiejuwelier. Walking meetings door Mauerpark. Vele biertjes in het Vlaams taverne Herman en etentjes in de horeca die Prenzlauerberg rijk is. Offsite op sunshine cruise over de Spree. En de apotheose het presenteren van de marketing strategie voor world domination in persoon voor een volle zaal. Dit wordt nooit vervangen door Zoom. We zijn van ver gekomen van 100% aanwezigheid op kantoor naar een office first bedrijfscultuur met veel flexibiliteit (8 weken buitenland werken, zoveel van huis als gewenst mits regelmatig op kantoor voor team meetings). Lang leve het nieuwe oude werken, dat ik al 5 jaren met veel plezier zo doe, nu beschikbaar voor iedereen. Is die pandemie toch ergens goed voor geweest.

Uitzicht vanaf bovenste verdieping Ampère, hoofdkantoor GetYourGuide.

Zonsondergang op de Spree tijdens de offsite.

2 gedachten over “Leve het nieuwe oude werken”

  1. Heb de indruk dat er onderaan het verhaal een foto mist?
    Maar wat een verhaal. Ik voel haast je opluchting om weer daar te zijn geweest en de dankbaarheid over wat je hebt geleerd over deze tijd. Kan me herinneren dat we dat al eerder kort hebben aangestipt in gesprekken. Hoop op mijn beurt komend jaar ook weer veel van jou te leren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven