Maaike Gulden

Het lijkt wel een scene uit een film. Ik moet mezelf even knijpen of dit wel echt is….maar het is echt.

Het is eind november. Glibberend op de natte ondergrond gaan we maar langzaam vooruit. We trotseren steile berghellingen in tropische temperaturen. Tot de enkels in de modder, een weg banend door het dicht begroeide oerwoud. Gelukkig hebben we tuinhandschoenen om de vaak stekelige planten opzij te duwen. Soms kan ik me maar met moeite staande houden en me nog net vastgrijpen aan een tak.

Na een zware tocht van een paar uur staan we ineens oog in oog met de berggorilla’s. Iets waar ik al jaren van droomde. De eerste ontmoeting is met het hoofd van de familie: een gigantische zilverrug. Hij zit op slechts 3 meter afstand! Hij zit in het dichtbegroeide stuikgewas en kauwt rustig op wat bladeren. Al snel keert hij ons zijn enorme rug toe en verdwijnt nog dieper in de struiken. Vervolgens zien we de kleine leider in spe die indruk wil maken. Hij geeft een showtje weg door te slingeren aan lianen en klopt daarbij druk op zijn borst. We zijn op bezoek bij een familie berggorilla’s.

Het is een unieke ervaring om gorilla’s in het wild te zien. Iets wat al jaren op mijn bucketlist stond. En zelfs de tropische regenbui kan me op dat moment niks schelen. Maar wat het voor mij echt bijzonder maakt, is dat ik hier samen met mijn zoon sta. Dat we dit met zijn tweetjes beleven. Ik hou van reizen en grijp iedere kans om er even tussenuit te gaan. Maar als samengesteld gezin doe ik dat ook vaak in verschillende samenstellingen 😉

Jarenlang zijn mijn zoon en ik slechts met zijn tweetjes geweest. We waren op elkaar aangewezen en hebben ook veel reizen gemaakt samen. Tot ik mijn huidige partner tegenkwam en er in de weekenden nog 2 kinderen bij kreeg. Een verrijking van mijn leven waar ik heel dankbaar voor ben. Maar dat betekent ook het einde van ons tweepersoonshuishouden.

Mijn zoon is begin dit jaar uit huis gegaan. Hij is gaan samenwonen met zijn vriendin. Dat was even slikken. Ik ben trots op de jongeman die hij nu is. Maar hij staat nu op eigen benen en dan moet je als moeder écht loslaten. Je ziet elkaar niet meer dagelijks waardoor je toch dingen mist. Maar wat fijn om hem weer even iedere dag bij me te hebben tijdens de reis door Oeganda! Dat heeft de ontmoeting met de berggorilla’s voor mij extra bijzonder gemaakt. Een mooie herinnering die ik nooit meer vergeet…en samen met mijn zoon kan delen.


Maaike Gulden is eigenaar van https://themarketingfactory.nl en geeft online marketing advies en trainingen.

https://twitter.com/maaikegulden

2 gedachten over “Maaike Gulden”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven