Maarten den Braber

Ik ken Niels Schuddeboom nu zo’n 8 jaar. We leren elkaar kennen via Twitter waar hij vraagt of hij mee mag lezen met mijn afstudeerscriptie die gaat over hoe we ziekenhuizen kunnen helpen veranderen. Ik vind het bijzonder dat iemand dat zomaar aanbiedt en vraag hem waarom. “Ik ben altijd benieuwd of ik misschien van waarde zou kunnen zijn voor mensen” was zijn antwoord. Het is de start van een vriendschap, het opzetten van Nexthealth en hilarische bijeenkomsten waar ik hem leer kennen als iemand die zich nooit laat tegenhouden door beperkingen. Zo komen we met behulp van een uit de keuken geleende grillplaat alsnog het restaurant binnen waar we hadden afgesproken.

15 september 2016 – ik ben net klaar bij een afspraak in de buurt van Station Sloterdijk. Niels belt. We bellen wel vaker en zien elkaar af en toe – de vriendschap sinds die eerste DM is altijd gebleven. Wat me altijd opvalt is hoe geïnteresseerd en meelevend hij altijd weer is met mij en mijn naasten. Als ik opneem hoor ik aan z’n stem dat er iets mis is. “Het is niet goed, Maarten” – hoor ik ‘m zeggen. “Ik lig in het AVL en ik heb iemand nodig die nu kan komen helpen”. Ik zeg dat ik 20 minuten fietsen verderop zit, dus dat ik er zo ben.

Het is inderdaad niet goed – maar op de bekende Niels-manier is het ook zeker niet meteen het einde. Er is vooral heel veel Niet Weten. Omdat het kan blijf ik die nacht in het ziekenhuis en maken we een doorwaakte nacht door in de voorbereiding op alle onderzoeken. Ik tik (met Niels als “dictator” 🙂 een blogpost met updates naar al z’n meelevers en we jagen de verpleging op stang door in onze Bernard van Oranje-accenten te doen alsof we het allemaal zeer vermakelijk vinden wat er hier allemaal gebeurt. Gelukkig heeft een groot deel van de verpleging ons zelfde, wat afwijkende gevoel voor humor…

Het Grote Niet Weten wordt in de tijd daarna alleen maar meer – maar raar genoeg ook het Grote Wel Weten. Dat juist dit, wat er gebeurt, aanleiding is voor Niels om iets positief te halen uit een situatie die ook als “Zeer Naar” kan worden aangemerkt (dit is vooral leuk als je het met een Bernard-accent uitspreekt 😉 Het idee voor een Last Lecture Deluxe (#fakkeldragers) is niet meer dan vanzelfsprekend voor wie Niels is en dus gaan we dat regelen.

Op 20 november is er een prachtige bijeenkomst met 500 vrienden en mensen die zich geïnspireerd weten door Niels’ positiviteit en daadkracht. En als kers op de taart mogen we op 10 december van dit jaar daar ook nog eens een koninklijke onderscheiding aan toevoegen die we in het geheim hebben weten te regelen.

Mijn Moment van 2016 draag ik op aan iemand die mij heeft laten zien dat er nooit een reden is om bij de pakken neer te zetten. Die me geleerd heeft om te zien dat het niet gaat om het oplossen van het probleem, maar om te leren dansen met het systeem en de situatie. Op het leven en op een bijzonder vriendschap!


Maarten den Braber is strateeg en spreker op het gebied van technologie en gezondheidszorg. Oprichter van Nexthealth.co en mede-oprichter van SingularityU The Netherlands. mdbraber.com

6 gedachten over “Maarten den Braber”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven