Maarten Wessels

Laatste Fase woning.

Wij, mijn zus en de begeleider van Derk hadden onlangs een online intake om te praten over een nieuwe woning voor mijn broertje broer Derk. We hadden deze met een zeer aardige dame van een van de grootste zorginstellingen van Nederland.
Wellicht ten overvloede maar Derk heeft het Syndroom van Down en ik ben zijn bewindvoerder. Bij hem is Alzheimer vastgesteld, krijgen de meeste Downies, staat bij geboorte al op de bijsluiter.

Derk moet verhuizen, zijn huidige woonvorm past niet meer bij zijn zorgbehoefte. Hij heeft een groot appartement, er is aan het einde van de gang een steunpunt met begeleiders, die nabijheid is te beperkt. Meer zorg is noodzakelijk. Meer nabijheid nodig. Nog meer liefde wenselijk. Time to move dus!

Afijn terug naar die call. “Als we hier tezamen in deze call zitten om te bepalen dat de volgende woning van Derk achter vier meter Heras hekwerk diep in de bossen is, kunnen we beter direct het gesprek beëindigen” was mijn wellicht ietwat informele introductie. Het voorstelrondje moest nog plaatsvinden. De coördinator stelde ons direct gerust. We zaten niet in deze call om het te hebben over een dergelijke woonvorm. Wèl gingen we het hebben over het vinden van de juiste Laatste Fase Woning voor Derk, sprak de coördinator. Nadat ze onze online verbleking bij het uitspreken van het woningtype had aanschouwt kwam ze direct met een disclaimer “wij vinden het zelf ook een rot woord, maar ja, zo noemen we het nou eenmaal. Het kan best zijn dat Derk daar nog een jaar of 5 woont”
Slik. Dus even resumé; je wilt het niet zo noemen, maar doet het wel en biedt hoop door er een termijn van 5 jaar, aan te koppelen.

Het zoeken naar de juiste plek is voorwaar sinecure, toegegeven we hebben nogal wat wensen. Graag een plek in Utrecht zodat: mijn ouders (82&86) nog met het ov naar Derk kunnen; hij met het taxibusje naar zijn atelier kan (Derk is kunstenaar) en tot slot graag bij ons in de buurt.

Goed, Alzheimer en Laatste Fase Woning. Vier woorden die dwars door mijn ziel snijden. Kan nog er nog niet aan wennen. Elke keer wanneer mijn broertje broer een rol in mijn leven speelt, zoals in deze situatie, grijpen de emoties mij bij de keel. Zo ook tijdens deze call. Wat is het toch een ongelooflijk lastig onderwerp. We willen de beste plek voor hem en eigenlijk stiekem ook voor ons. Het gesprek ging goed. Mijn zus en ik kregen complimenten over hoe zorgzaam, begaan en betrokken we zijn. En hoe fijn het voor Derk is om zoveel liefde te krijgen. Derk staat naar aanleiding van deze call op de wachtlijst voor een woonplek die werkelijk voldoet aan alle wensen. Een plek waar de begeleiding gespecialiseerd is in oudere Downies met Alzheimer. Nu nog wachten op een plek.. Dat heb je met wachtlijsten en zeker voor een Laatste Fase Woning.

Foto: Pim Ras voor Entree Magazine

32 gedachten over “Maarten Wessels”

 1. Hoe mooi hoe je in een paar woorden als broer en als zoon je liefde voor elkaar en wensen uitdrukt . En raakt voor mij weer naar de zoektocht in hoe in “ taal “ goed af te kunnen stemmen op ieders proces en positie en rol . En toch ook aandacht en oog voor de pragmatische kanten te hebben .

 2. Zoals je over je broer schrijft… Wauw. Ik lees hier zoveel liefde in. Hopelijk lukt het hem ondanks de Alzheimer om lang kunst te kunnen blijven maken. Zo mooi hoe hij zijn kijk op de wereld weet te vatten in zijn werk.

 3. Alles uit de kast voor je broertje broer! Mooi geschreven en nu maar hopen dat deze mensen wat wijzigingen aanbrengen in hun omschrijvingen en dat je broertje broer snel een fijne plek krijgt.

 4. Avatar foto
  Rick van Dorssen

  Hi Maarten, verdrietig maar ook dankbaar hoe jullie met Derk omgaan en veel zorg voor hem hebben. Succes met het mooi maken van deze laatste plek. Jouw een beetje kennende gaat dat zeker lukken. Sterkte maar ook veel plezier nog samen 🙏🏻🥰

 5. Chapeau Maarten! Wat lees ik dit met veel interesse en de passie in jouw verhaal boeit mij enorm. Trots op je broer en jou!.
  Veel succes.

 6. Zo’n liefdevolle familieband gun je iedereen. Mooi geschreven, de zorg is voelbaar. Ik gun jullie een fijne plek voor Derk 🍀

 7. Derk heeft een topzus en topbroer. Derk heeft geluk met jullie en jullie met Derk. Succes met het vinden van een mooie woning in (de buurt van) z’n stadsie.

 8. Zoooooo Maarten, dat raakt . De collega van onze zoon heeft gelukkig een liefdevolle broer en zus . Aan de bak voor broertje broer, tranen lopen over mijn wangen.
  Altijd maar knokken voor het juiste plekje. Zet ‘m op Maarten.

 9. Diep respect hoe jullie vechten voor waardigheid. Broertje broer verdient en krijgt waar hij recht op heeft dankzij een fantastische broer!

 10. Prachtig stuk Maarten … ik wist al dat jullie er zo liefdevol instonden, maar om het zo te lezen, is (telkens) weer hartverwarmend. Broederliefde is vanzelfsprekend, maar om het altijd per levensfase weer in de praktijk te brengen, blijft ontroeren…. traantje weggepinkt. Lieve groet voor jou, Femke, je zus, je ouders en vooral voor leuke, lieve, getalenteerde Derk! xx

 11. Geweldig mooi om te lezen Maarten. Samen hebben we het regelmatig over Derk en ik over onze dochter gehad. Nieuw tijdperk nu voor jullie maar zeker ook voor Derk. Moeilijk voor hem om te moeten wennen op een andere plek. Succes en ik weet zeker dat jullie een mooie plek zullen vinden voor hem. xx

 12. Maarten wat een geweldige schrijver ben je dat je deze gevoelens zo goed op papier weet te krijgen. Natuurlijk wil je het beste voor (al) je familieleden. Er straalt zoveel liefde van af! Ik hoop dat Derk snel went aan zijn nieuwe huis en geniet van jullie momenten samen! 😍

 13. Tsjonge Maarten, heftig hoor voor Derk en voor jullie. Maar als één familie hier mee om kan gaan zijn jullie het wel. Veel kracht en sterkte toegewenst hierbij. Mooie momenten beleefd met Derk, lang geleden alweer wat vliegt de tijd.

 14. Het komt mooi en treffend uit je keyboard, Maarten! Hopelijk is hey resultaat straks minstens zo mooi en treffend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven