Marcel Bootsman

Tweeduizendzestien, het zit er alweer bijna op. Het zevende jaar als zelfstandig ondernemer, het zesde jaar als WordPress bijdrager. Voor wie het nog niet wist, WordPress is Open Source Software (OSS) en wordt gebruikt als Content Management Systeem. Zonder bijdragers is OSS niet levensvatbaar, iets wat ik al snel besefte toen ik mijn eerste website opleverde op basis van dit systeem. Vertalen, documentatie schrijven, bugs melden en oplossen zijn een paar gebieden waarin en waaraan bijgedragen kan worden. Ook het organiseren van evenementen, WP Meetups (kleinschalig) en WordCamps (wat groter van formaat) hoort erbij. Nadat ik al een aantal jaar had meegeholpen met het organiseren van WordCamp Nederland en WordCamp Europe, werd 2016 het jaar waarin ik “Lead Organiser” mocht zijn van WordCamp Nederland 2016.

Met en in een team enthousiaste WordPress professionals hebben we een evenement gerealiseerd met (voor ons) bizarre cijfers: 68% groei qua aantal deelnemers ten opzichte van 2015, een verdubbeling van het aantal deelnemers op Contributor Day (een hele dag bijdragen aan WordPress), 44 vrijwilligers, 36 sprekers, 20 sponsorende bedrijven en nog eens 22 micro-sponsoren. In deze resultaten vind ik mijn motivatie om op vrijwillige basis veel tijd en energie te steken in de organisatie van dit evenement.

Van nature ben ik iemand die het anderen graag naar de zin maakt. Op verjaardagen in mijn ouderlijk huis liep ik al met dienbladen rond, vroeg mensen of ze nog wat wilde drinken, bracht de bakjes met pinda’s rond en maakte – voor zover dat als kind kan – af en toe een praatje met de visite. Als student was ik met een aantal goede vrienden vaak bezig om feesten te organiseren in een gemeenschappelijke ruimte in onze studentenflat. We begonnen met 30-40 personen en na een paar jaar hadden we twee ruimtes in gebruik om de meer dan 200 studenten een onvergetelijke avond te bezorgen.

Tegenwoordig maak ik mijn klanten blij met mooie WordPress oplossingen. Ik luister naar hun wensen en vertaal deze in goed-werkende websites of onderdelen daarvan. Tevens geef ik hun professioneel advies. Terugkijkend naar vroeger en het heden komt er nu één gevoel naar boven: waardering. Waardering werkt bij mij als een vers opgeladen accu: ik ontleen er veel energie aan.

Terug naar WordCamp Nederland 2016. Mijn moment van 2016 was op zaterdagochtend 15 oktober toen ik met mijn uitgeschakelde portofoon en ingeschakelde hoofdmicrofoon op het podium stond voor meer dan 400 bezoekers en “Good morning” zei, gevolgd door “Welcome to WordCamp Netherlands, 2016”. Mijn moment was het moment van kippenvel tijdens het applaus van het publiek als blijk van hun waardering na deze woorden. En ik antwoordde dat applaus met: “That, that was a real goosebump moment right there”.


Marcel Bootsman is WordPress consultant. Hij is geboren in Haarlem, studeerde in Den Haag en woont in Berkel en Rodenrijs. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven