Marcel van Driel

Drie jaar ben ik uit de roulatie geweest. Ik ging van een burn-out naar een depressie naar Corona. Inmiddels ben ik eindelijk weer hersteld en aan het werk en schrijf ik bijna iedere dag met veel plezier aan het vierde en laatste deel van Superhelden.nl.

Maar soms maak ik me zorgen over mijn toekomst. Mijn lezers van het eerste uur zijn inmiddels allemaal in de twintig. Zitten zij nog op mijn boek te wachten? Boor ik ooit weer nieuwe lezers aan? Ben ik überhaupt nog relevant?

Alsof T. mijn gedachten kon lezen, stuurde zij dit bericht:

“Beste Marcel, u weet dit waarschijnlijk niet meer maar voor mij was het als de dag van gisteren. Toen ik op de basisschool zat, bent u langs geweest toen iemand haar spreekbeurt over uw boek deed. Vanaf moment 1 was ik verliefd op de Superhelden.nl serie en dat ben ik na ongeveer 10 jaar nog steeds. Ik werd altijd gezien als het drukke storende kind, maar uw serie van boeken verplaatste mij naar de achtergrond. Altijd als ik mij verdrietig of alleen voelde, zocht ik mijn weg in de bladzijdes van Superhelden.nl en verstopte mij op het eiland Pala.”

Een paar weken later volgde de mail van N:

“Mede door uw boeken ben ik zelf gaan lezen, en uiteindelijk gaan schrijven en inmiddels aan het schrijven met kinderen! Toen ik op zoek was naar kinderboekenschrijvers voor mijn onderzoek, moest ik meteen denken aan toen ik een klein meisje was en in groep 5 zat. Toen kwam u namelijk op bezoek! Dat weet ik nog heel goed! Ik weet nog dat u op een gegeven moment ‘bullshit’ zei en dat de hele klas begon te lachen. Ik heb uw handtekening toen gekregen. Toen ik niet zoveel later begon met schrijven, heb ik u ooit nog een brief geschreven op Hyves, met vragen over hoe je schrijver wordt etc. Ik had nooit verwacht dat u zou antwoorden; maar toch deed u het, een heel vriendelijk antwoord met uitgebreide antwoorden op mijn vragenvuur. Dat heeft zoveel indruk gehad op mij!”

Maar het meest onder de indruk was ik van M. Hij schreef:

“I am from Germany and I don’t know if you can understand German so I’m going to write this in English. My brother is very obsessed with your books of Pala. They helped him over a very difficult phase of depression. He tried to committed suicide when he was 14 years old. In the hospital he started to read because he was not able to have a phone there. He loved reading the Pala books. He could even smile a little again when he got Pala 2 and 3. He was able to forget his problems for a few hours and that helped him a lot!”

Opeens besefte ik: mijn boeken gaan helemaal niet over mij. Ze gaan over de lezer. Dát is waarom ik schrijf! En dat was Mijn Moment van 2020.


Marcel van Driel is jeugdboekenschrijver en spreker. Hij heeft meer dan 50 boeken op zijn naam staan. Superhelden.nl deel 4 verschijnt in 2022 bij Uitgeverij De Fontein. marcelvandriel.nl

7 gedachten over “Marcel van Driel”

  1. Wat fijn om te lezen dat je weer met plezier aan het schrijven bent en dat je daarmee, zoals Sanne ook al zei, zoveel mensen in hun hart raakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven