Marcel van Driel

Ik vind het vreselijk om een heel jaar te reduceren tot slechts één moment. Mijn leven beslaat uit zoveel aspecten en al deze aspecten hebben zoveel momenten, mooie en minder mooie. Mijn jongens werden acht en vijf jaar en mijn jongste ging voor het eerst in zijn (en ons) leven naar school. Mijn oudste speelde Sinterklaasliedjes op zijn elektrische gitaar in de gangen van de school. Met het gezin gingen we voor het eerst – en met succes! – kamperen.

Er verschenen drie boeken van mijn hand: het prentenboek over ‘Billy de Kip’ (dat ik samen met liedjesschrijver Jeroen Schipper en illustrator Jort van der Jagt maakte) , mijn eerste non-fictieboek voor volwassenen ‘Waanzinnige Plannen! En hoe ze te realiseren’ zag het licht, en ik schreef een verhaal voor Boekenbakkers waarvoor ik iedere week op tv was te zien bij Telekids.

Allemaal hele belangrijke momenten, allemaal mijn momenten.

Maar mijn belangrijkste moment dit jaar was toen ik besloot dat ik niet tevreden was over mijn manuscript voor Superhelden3.nl en in overleg met mijn uitgever besloot om het boek NIET uit te brengen dit jaar.

Dat had behoorlijk veel gevolgen. Voor de lezers, die nu een half jaar langer moeten wachten op de conclusie voor het verhaal. Voor de omzet van de uitgever en de boekhandels, die de sinterklaas- en kerstverkopen van het boek gingen missen. Voor uitgeverij Meulenhoff die nu een half jaar langer moeten wachten op ‘Nachtmerrieman,’ mijn thriller voor volwassenen waar ik nu zes maanden later aan begin.

Het had ook grote gevolgen voor mij. Voor mijn inkomen, omdat ik de royalties van het derde deel van de trilogie nu pas in 2015 ontvang in plaats van in 2014. Voor mijn imago, omdat ik 318 donateurs moet uitleggen dat ‘hun’ thriller later verscheen, omdat ik niet tevreden over de kwaliteit van mijn laatste manuscript.

En voor mijn ego. Voornamelijk voor mijn ego. Ik wist namelijk niet hoe ik verder moest. In de maanden dat ik worstelde met het manuscript heb ik het dichtst bij een writers block gezeten als ooit in mijn carrière als schrijver. Ik wist dat het niet goed was, maar niet hoe ik verder moest. En uiteindelijk heb ik de hulp van mijn collega Nanda Roep in moeten roepen om de rode draad van mijn boek weer tevoorschijn te roepen.

Ik ben er sterker uitgekomen, maar ook door gelouterd. Ik heb bronnen aan moeten boren in mijzelf waarvan ik het bestaan niet wist. Ik heb een boek geschreven waar ik uitermate trots op ben. Ik heb de moeilijke weg genomen in plaats van de makkelijke. En daarom was de beslissing om mijn boek dit jaar niet uit te geven #mijnmoment

Marcel van Driel is behalve schrijver, spreker en waanzinnige plannenbedenker, ook vader, echtgenoot, zoon en dromer. Hij woont samen met zijn gezin in Utrecht. Zijn blogs staan verzameld op www.stoerboek.nl, zijn boeken op www.marcelvandriel.nl. Over zijn Waanzinnige Plannen lees je alles op waanzinnigeplannen.nl

10 gedachten over “Marcel van Driel”

 1. Avatar foto
  jurgen snoeren

  Als meer schrijvers (en uitgevers) de beslissing zouden nemen om hun boek uit te brengen pas als het echt goed is, zou de kwaliteit van de Nederlandse letteren er een stuk beter voorstaan… Dus wat mij betreft een zeer moedige en vooral heel juiste beslissing!

 2. Moedig van je dat je de moeilijkste weg hebt genomen en er ook voor gaat staan als het niet goed is en de consequenties accepteert. Ik wens je een goed nieuw jaar toe waar je ongetwijfeld weer een stukje van je weg gaat vinden!

 3. Moedig van je. Ondanks de gevolgen, denk ik een goede beslissing. Beter een goed boek waar we op moeten wachten, dan een teleurstellend einde van de triologie.
  Veel succes voor 2014. Ben benieuwd naar meer werk van je.

 4. Sterk Marcel dat je voor het BESTE gaat.
  Heb groot respect voor mensen die het lef hebben zulke keuzes te maken .
  Je zult zien dat het je nog een betere schrijver maakt.
  Ik kijk enorm uit naar deel 3 .

  X Harriet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven