Mark Veldpape

Dit jaar is mijn meest karakteristieke, aangrijpendste en mooiste moment van het afgelopen jaar, het meest rustgevende moment dat ik inmiddels kan verzinnen. Het is een vrijwel dagelijks moment, dat spontaan is ontstaan en waar ik elke keer weer blij van word. Het is het moment dat mij telkens weer door de vele slapeloze, bange nachten hielp.

Benieuwd geworden wat dit moment was? Beste mensen, graag wil ik iedereen deelgenoot maken van de enorme vreugde die ik ervaar van mijn toffe hamster.

Het afgelopen jaar heb ik regelmatig de slaap niet kunnen vatten. Ik was in januari 2020 net begonnen aan een nieuw avontuur door samen met anderen in een bedrijf te stappen. Onze eerste opdracht – in deze samenstelling – was het verzorgen de Blauwe Hart Dagen van KLM.

Een mooiere start van het bedrijf en het jaar kon ik niet wensen. En ook de rest van de orderportefeuille beloofde dat het een superjaar zou gaan worden. Totdat op een zekere maandag alles opeens in één keer stil kwam te liggen. Alle opdrachten werden afgezegd en van al onze mooie plannen en opdrachten kon er geen één meer doorgaan.

Een week daarvoor was ik – op het feestje van Henk-Jan – nog door Anna-Maria Giannattasio gewaarschuwd. Zij heeft roots in Italië en voorspelde toen al dat ook in Nederland, net als in Italie, er een lockdown zou komen. Daar geloofde ik natuurlijk helemaal geen snars van. Zoiets gebeurt hier niet, dat is immers niks voor Nederland, dacht ik toen nog. Maar, bij deze nog even de erkenning naar Anna-Maria; “Sorry Anna-Maria, ik geloofde je niet, maar je had gelijk!”

Maar zo waren er dus wel zorgen dit jaar. En als ik dan niet slapen kon, dan ging ik vaak even naar beneden. Eerst was dat alleen om een kop warme melk te maken, maar al snel had ik een andere goede reden. Ik had namelijk vooral behoefte aan wat zachtheid en iets wat gewoon in alle vrede doorging, ongeacht alle gekheid van de dag.

Tijdens het drinken van de warme melk, die natuurlijk altijd eerst veel te warm is om te drinken, zag ik steeds vaker onze lieve – en oh zo wakkere – ‘Boris-de-Hamster’ in volle vaart door zijn hok rennen. Van zijn renmolen, naar zijn ‘schijthok’ en van zijn hangmat, die best hoog hangt, weer met een grote duik in een enorme berg zaagsel, alwaar hij als een idioot zichzelf helemaal onder groef. Wat een lol! En dan plotseling kwam hij weer omhoog en klom als een tijger langs de tralies omhoog en daar keek mij dan uitdagend aan. Nu was het mijn beurt om in actie te komen.

Ik doe het deurtje van het hok open waarna Boris rustig uit zijn hok klimt. Hij gaat vervolgens voor het hok op zijn dikke kont zitten en dan komt die blik waar ik al snel geen weerstand meer aan kan bieden. De bedoeling is nu dat ik uit de voorraaddoos onder zijn kooi het zakje met gedroogde meelwormen pak en Boris strekt alvast zijn lijfje uit.

Ik zoek in het zakje de aller vetste worm voor hem uit en geef het hem. Hij klemt de worm als een worstje tussen zijn voorpootjes en begint er knisperend aan te knagen.   

Ondertussen ben ik toe aan mijn eerste slok warme melk. In alle rust kijken we elkaar aan.

Hè gezellig, daar zitten we dan! Boris krijgt even een aai over zijn kopje en hij kijkt even weg van zijn worm. Wat is het leven toch mooi, zolang er nog genoeg meelwormen en koppen melk op aarde zijn. 

Als Boris   zijn meelworm op heeft, likt hij zijn voorpootjes af, krabt nog een keer met zijn achterpoot over zijn buik en geeft aan dat hij nu wel weer terug zijn hok in wil. Ik pak hem op, geef hem nog een laatste knuffel en laat hem dan voorzichtig zakken in zijn hangmat.  Zelf neem ik mijn laatste ferme slok melk en pak voor Boris nog een stukje verse ijsbergsla uit de koelkast en leg het bij hem in de hangmat.

Helemaal Zen door mijn Boris-moment, met een warme buik en alle nachtmonsters weer uit mijn hoofd, stap ik weer in bed.


Mark Veldpape is mede-eigenaar en de ‘Ver-Anders Vent’ (Veranderaar en Transitiedeskundige) van Zinnige Zaken. Met het motto: Anders, Beter, Doen helpt Zinnige Zaken organisaties met duurzaamheidsvraagstukken waarbij mensen een centrale rol spelen.

(www.zinnigezaken.nl)

4 gedachten over “Mark Veldpape”

  1. Gaaf dat je hamster je helpt. Het is ook eigenlijk helemaal geen geschikt huisdier als hij wakker is als jij hoort te slapen en hij slaapt als jij wakker bent. Daarom heel mooi te lezen hoe je hem in de kleine uurtjes ontmoet.

  2. Niet kunnen slapen, heel herkenbaar. Wat een fijne naam trouwens, Boris de hamster. Onze Boris is, dat weet je denk ik wel, vernoemd naar Monique’s cavia. (Joep trouwens ook, hoewel die cavia weer vernoemd is naar Monique’s opa.) Een heel fijn jaar Mark, lekker doorslapen ’s nachts.

  3. Wat een heerlijk verhaal, haha! Ik stop na deze even met lezen, want zit hardop te gniffelen om het beeld van jou, je melk, de hamster en de meelworm. En dat wil ik graag even vasthouden. Briljant, dank!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven