Martine Scholte

Zondagavond 11 december 2016 20:30 uur; De website waar ik het afgelopen jaar op heb zitten broeden en ploeteren, wordt nu via verschillende social media en op verschillende bijeenkomsten tijdens Wereldlichtjesdag 2016 gelanceerd. Wereldlichtjesdag is de dag dat ouders hun overleden kinderen kunnen herdenken met het aansteken van een kaars om 19.00 uur.  En deze website is juist voor die ouders gemaakt. Het moment is spannend en bevrijdend tegelijk, want mijn eerste kind, Nive Noell, is aan het einde van de zwangerschap in mijn buik overleden en ook bij haar foto brand een kaarsje.

Ik heb het verdriet om mijn kind op mijn manier proberen te uiten, te verslaan, te dragen. Maar ik heb hierin een vorm van guidance, een pad, een gids, een mentor gemist. Google gaf mij alleen de angstaanjagendste en de harde realistische zoekresultaten op woorden waarvoor ik een oplossing zocht; doodgeboren kind, crematie, grafkistje.

Ik zocht een weg, door dit verdriet heen, naar liefde, moed en kracht. Maar hoe vond ik dat juiste pad naar troost? Er even tussenuit met mijn net zo verdrietige man, naar Ibiza, naar Zeeland, naar Maastricht. Het lezen van boeken, artikelen en gedichten en het luisteren naar muziek. Wandelen in het bos, met een coach samen om te praten of  juist alleen om te schreeuwen. Inspirerende verhalen bekijken op Youtube, een Tedtalk van een moeder met hetzelfde verlies. Zij zei; niet verbitteren, geen waarom-vraag stellen, of de verantwoordelijkheid buiten jezelf plaatsen, maar juist rouw ‘omarmen’, own your grief en het voelen. Door goed voor mezelf te zorgen, te stoppen met het troostroken en -drinken, comfortfood te koken voor mezelf en dierbaren. En beginnen met mijn lichaam en geest te helen, door meditatie, verzorging en ontspanning. Dat hielp mij.

Wat ook hielp was na een time-out weer met mijn vak Marketing Communicatie bezig zijn en daarom zette ik me vrijwillig in voor Make a Memory. De stichting die zieke en overleden kinderen fotografeert, om ouders een blijvende herinnering te bieden. De mensen van Make a Memory zijn afhankelijk van sponsoring, fondsen en anderen, en proberen zo hun fantastische werk te continueren. Maar in deze nieuwe tijd, lukt dat maar net aan. Een nieuw businessmodel voor de stichting, maar ook de gids ontwikkelen die ik zo nodig had gehad, dat werd het idee.

Ik heb me wel afgevraagd, hoe krijg ik het voor elkaar, het gewenste resultaat zonder geld, maar met zoveel waarde? Ik voer gesprekken, schrijf ontelbare mails, vraag om vrijwillige inzet en om feedback aan de meest kritische personen en ik luister, nog steeds. Mijn verlangen wordt steeds groter, wijder en breder. Want ik wil ook geld verdienen, voor de stichting, met deze mooie website. Het geloof blijft, ik blijf bellen en vragen en nu is het zover. Troost.nl. Omdat ook ík mijn kindje nog steeds mis.


Ik ben Martine Scholte, dromer en maker van Troost.nl en moeder van Nive*, Saartje en Wester. Ik werk als freelance Marketing Communicatie professional voor bedrijven. En zet me vrijwillig in voor Stichting Make a Memory.

3 gedachten over “Martine Scholte”

  1. Wat fijn dat mensen zoals jij er zijn!! Ik wens je veel succes en geluk en wat mooi geschreven.
    Groet, Diane, moeder van Jef, Gwen, Jim*, Fem* en Ted.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven