Minke Voorhorst

Ik kijk naar Milan terwijl de aanwezigen een voor een het vertrouwen uitspreken dat hij zijn eigen leerweg kan vormgeven: ik geniet van de zelfverzekerdheid waarmee hij aan tafel zit en die twinkeling in zijn ogen. Ik voel het ook: Milan (14) kan en mag zijn eigen weg gaan. Of hij nu slimme keuzes maakt of aanrommelend en experimenterend zijn weg zoekt, Milan mag leren op zichzelf te vertrouwen. En ik vertrouw op Milan.

Milan is zojuist aangenomen op de Democratische School, waar hij eindelijk op zijn eigen manier mag leren. Het reguliere onderwijs voelde als een knellende schoen waar hij niet meer op kon lopen. Laat staan rennen of dansen… Die schoen is nu uit. Hij mag zich ontwikkelen op een plek die recht doet aan wie hij is en wat hij in zich heeft.

Minke Voorhorst 4 Mijnmoment 2014Milan is een zeer creatieve, innemende en sprankelende persoonlijkheid. Maar op school werden zijn capaciteiten eerder onderdrukt dan ontwikkeld en hij ging steeds extremer onderpresteren. Hij voelde zich als een vis die gevraagd werd in een boom te klimmen… hoe hij zijn best ook deed, hij kwam nooit ver en werd er in toenemende mate ongelukkig van. De talloze onderzoeken, verklaringen (die uiteen liepen van Dyslexie, ADHD, Verbaal-Performaal Kloof, Half-Keniaans-Enig-Kind-Van-Moeder-Met-Bipolaire-Stoornis-En-Afwezige-Vader tot Pure Onwil), behandelplannen en begeleiding hebben nooit tot enige verandering geleid. Dit voorjaar kwam hij met een doktersverklaring thuis te zitten omdat de schoolstress zo hoog was opgelopen dat hij er ziek van werd.

[skip eindeloos verhaal met schoolplicht, jeugdhulpverlening etc.]

Milan gaat nu ’s ochtends met zin om zeven uur de deur uit om een uur naar Soest te fietsten (later zou best kunnen, hij mag zijn tijd zelf indelen). De verantwoordelijkheid die hij nu voor zijn eigen leven neemt is verbluffend en het is heerlijk om hem weer enthousiast en ondernemend te zien. Zo volgt hij vrijwillig wiskunde (het vak waar hij bijles voor had en altijd op heeft lopen #%^*!-en!), maakt hij deel uit van de bemiddelingskring (conflicten helpen oplossen), en helpt hij graag bij activiteiten met de kleintjes.

Ik moet toegeven dat ik Op Hoop Van Zegen in het diepe ben gesprongen. Deze school wordt niet gesteund door de overheid en ik moet al mijn creativiteit inzetten om het schoolgeld te kunnen bekostigen. Zo organiseren we maandelijks een Diner voor Schoolgeld: Milan en ik duiken elke eerste woensdag samen in de keuken en verzorgen ’s avonds een inspirerende 6-gangen aanschuiftafel. De opbrengst hiervan is voor Milan’s schoolgeld. Super leuk! Welkom.


Ik? Deva Yama. Naturally born Wild. Brutally vulnerable. Passionfoodoholic. Raw chocolate. Detox. Vitality. Tantric Massage. Coaching. Healing Food. Transformation. Life & soul coach bij ActWild: actwild.nl

… je zou bijna denken dat schoolgeld bij elkaar sprokkelen m’n hobby is, want naast het schoolgeld voor Milan hou ik me ook al jaren bezig met schoolgeld voor ‘mijn’ Keniaanse kids, waaronder mijn petekind Minke Mdogo (‘kleine’ Minke). Hoe dat zo, lees je hier: MinkeMinke.com

9 gedachten over “Minke Voorhorst”

 1. Avatar foto
  Raymond Witvoet

  Wat fijn om te lezen dat een kind blij naar school gaat doordat de school bij hem past en niet gedwongen andersom!

 2. Heel interessant verhaal, Minke. Over voor en achter jezelf gaan staan en waar je in gelooft en in wie. Dat levert altijd de juiste vruchten op. Ik wens jou en Milan en je anderen petekinderen nog heel veel zegeningen!

 3. Avatar foto
  Edwin de Groot

  Kan me voorstellen dat het een onzekere keuze is. Sterk en ontroerend verhaal. Ik schuif graag een keer aan als dat mag. Mail maar wanneer dat ok is.

 4. Prachtig om te lezen. Mijn oudste zoon heeft een vergelijkbaar pad gelopen en is nu ook sinds 2 jaar in Soest.

  Ik wens jullie al het goede toe en veel liefde en vertrouwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven