Nooit meer…

edo van santen

Covid-tijden. Onze dagelijkse wandeling, mijn vrouw en ik. Met de auto naar een mooi parkje in de buurt. Toen we terugliepen naar de auto zei ze “ik ga vast in de auto zitten, kan jij nog even roken”. Ze had nog niets door. Ik vertelde haar dat ik nog niet gerookt had die dag en legde haar uit hoe het zat.

Stoppen met roken, daar moet je volgens mij niet over praten, dat moet je doen. Zo voelt het voor mij. Ik kreeg steeds meer last van het roken, benauwd, hoesten en zo. Ik genoot er steeds minder van. Daarnaast was ik nog de enige in mijn omgeving die rookte. Best saai in je eentje buiten roken.

Het mooie is, ik ben helemaal niet gestopt met roken. Ik heb er gewoon nooit meer één opgestoken. Ben ik ook van die hele discussie in mijn hoofd af. Stoppen met roken is moeilijk. Gewoon er geen meer opsteken is makkelijk. Het bleek voor mij makkelijk te zijn, ik was er aan toe.

Sterker nog, als ik had geweten hoe makkelijk het was om te stoppen, had ik dat vijftig jaar geleden al moeten doen. Ja je leest het goed. Vijftig jaar gerookt. En geen licht spul. Gauloises, Gitanes en Van Nelle zware.

We zijn nu een tijdje verder. Nu pas weet ik, hoeveel tijd, energie en geld roken kost. Regelmatig denk ik nog aan roken. Geen zorgen, dat is louter een gedachte, een gewoonte. Door een handeling, of een gebeurtenis. Maar ik beloof mezelf, ik zal nooit meer roken. Heerlijk!

Hoe ben jij van het roken afgekomen?

13 gedachten over “Nooit meer…”

 1. Net als jij, gewoon klaar mee 🙂 . Ik weet niet eens meer in welk jaar( 2006? 2007?) en ik rookte vanaf mijn 14e. Tel uit je winst

 2. Geweldig Edo! Gewoon doen!
  Niet meer terug kijken, je hebt er tenslotte ook van genoten.
  En sportwagens zijn ook ongezond, toch? 😉

  Fijne feestdagen en een gezond 2022!

 3. Avatar foto
  Ruth Folkertsma

  Petje af Edo en een uitstekende beslissing. Op een gegeven moment ben je er gewoon klaar mee en dat is de tijd om geen nieuwe meer op te steken.
  Ook het denken aan roken slijt, alhoewel ik laatst droomde dat ik een pakje sigaretten ging kopen, maar het lukte maar niet om de een of andere reden. En dat na 15 jaar. Het missen zit vooral in de pavlov reactie, als je dit of dat doet, dan hoort daar een sigaret bij. Dat slijt er wel uit. Tijd over ja, dat herken ik wel, haha.
  Een gezond 2022!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven