Paul de Bruijn

Paul de Bruijn, Bureau Arnhem

Henk-Jan vroeg mij om ‘mijn moment’, van het jaar. Voor mij was dat niet zozeer één moment, maar wel een met elkaar samenhangende reeks momenten.

Eén daarvan was een document: ‘het Manifest van de Ruimte‘.

Ik was zeer vereerd door de Gemeente Arnhem te worden uitgenodigd om als één van de negen sprekers in het Cultuurdebat mijn visie op Arnhem als creatieve en culturele stad te mogen presenteren voor een deskundig gehoor uit de culturele sector van Arnhem en de Arnhemse politiek. Inmiddels is wel algemeen bekend dat ik daarbij Berlijn als voorbeeld gebruik. En zo kwam een link tot stand tussen mijn kennis van en enthousiasme voor Berlijn en mijn betrokkenheid bij de bijzondere ontwikkelingen in Arnhem.

Inmiddels is het Manifest onderdeel geworden van de Arnhemse Cultuurnota en heeft bijgedragen aan het denken over cultuurbeleid in Arnhem. En natuurlijk was Berlin24 een heerlijke uiting van de gedachten van het Manifest. Onlangs mocht ik ook het Manifest in bij Inspiration Shot in Nijmegen presenteren.

Maar het echte moment van het jaar 2011 was toch vooral de start van R33.

R33 is een studio- en kantoorruimte op het Roermondsplein 33. Het waren Joost en William van O.K. Parking die eind 2010 vanuit hun toenmalige locatie aan de Statenlaan in Arnhem op zoek gingen naar een nieuwe studioruimte. Immers de locatie Statenlaan moest voor appartementenbouw vrij worden gemaakt. Moest, want die appartementen zijn er nog steeds niet. Na een zoektocht langs panden stuitten op de studio van de beroemde Arnhemse Loesje. Die waren op zoek naar een kleinere ruimte.

R33 was met zijn 200 m2 echter zo groot dat het voor 2 personen wel een beetje overdadig zou zijn. Na wat rondvragen bij voor hen bekende partners ontstond een groep die samen R33 wilden gaan huren. En zo kwamen Joost, William, Joey, Martijn, Bas en ik als huurders bij elkaar te werken. Onlangs is daar nog Jeroen bij gekomen.

Voor mij was dit pas de echte afsluiting van een moeilijke periode na het uiteenvallen van mijn vorige bedrijf Studio B&S, begin 2009.

De toekomst is onzeker. Dat is een gegeven. Maar het zijn ook uitdagende tijden. Voor hen die zich weten aan te passen aan de steeds weer veranderende ‘eisen van de tijd’ zijn dit mooie tijden. Aan alle kanten worden werknemers en ondernemers uitgedaagd tot nieuwe werk- en zienswijzen. Vriendschappen, relaties en werkverbanden zullen in hoog tempo worden vernieuwd. Actieve omgang met de omgeving, het leggen van verbindingen, met je eigen passie, maar ook met die van anderen, bepaalt de mate van weerbaarheid.

Ik zie onder de veel jongere samenwerkingspartners de wens om anders zaken te doen, eerlijker, authentieker en niet te gaan voor ‘het grote geld’. Velen van hen zijn ook bereid en in staat om ook aan hun omgeving, in welke vorm dan ook, een bijdrage te leveren. En daarmee is het heel fijn werken.

Ondanks al die onzekerheid over de dag van morgen, vind ik het een mooie en uitdagende tijd.

Ik hoop ook in 2012 samen met andere gepassioneerden vorm te geven aan een betere, fijnere leefomgeving en bij te dragen aan een Arnhem als de meest creatieve en inspirerende culturele stad van Nederland.

3 gedachten over “Paul de Bruijn”

  1. We zien en spreken elkaar zo dikwijls dat jouw moment(en) geen geheim voor me is (zijn)! Wat fijn, dat we af en toe onze ervaringen, indrukken en zienswijzen lekker kunnen sparren. Hoop daartoe nog lang in de gelegenheid te zijn!
    Je gaat een heel succesvol jaar tegemoet, dat is zeker. Ik hoop van harte dat je doelen bereikt gaan worden!
    Aan de slag! 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven