Peter Wybenga

Het was weer een memorabel jaar, met veel ernstige ziektes, dood en verderf in vrienden- en familiekring. In de afgelopen jaren waren die emotioneel heftige en akelige gebeurtenissen vaak aanleiding voor ‘Mijn Moment’, omdat – hoe tegenstrijdig ook – ook vaak veel moois gepaard gaat met de ellende die je met elkaar moet meemaken.

Daarnaast zijn er gelukkig ook nogal wat onbezorgde bijzondere momenten. In de aanloop naar 2018 lijkt het mij dan ook beter de zegeningen van 2017 te tellen. Een heleboel momenten die ik gemakshalve bij elkaar optel tot één Moment: want wat heb ik weer onwaarschijnlijk genoten van heerlijke muziek. Oude en nieuwe muziek, prachtige composities, briljante muzikanten. Muziek die ontroerde, associeerde, me vrolijk en blij maar soms ook verdrietig maakte.

Ik realiseerde me dit jaar pas goed dat al die momenten in concertzalen, kerken, clubs en sportpaleizen mij daadwerkelijk door álles heen helpen. Toen mijn vriendin Rolien (zie Mijn Moment 2014) terminaal ziek werd, wist ik even niet wat ik voor haar kon doen. Ik heb toen maar een enorme playlist gemaakt onder de naam ‘Opknappen’, met louter muziek waarvan ik vrijwel zeker was dat ze daar wel enorm van zou opknappen. Op belangrijke momenten bleek dat gelukkig ook zo te zijn.

Ik beschouw het als een geweldig geschenk dat muziek zo’n enorme impact op mij heeft, zowel mentaal als fysiek. Dat daarin altijd troost te vinden is. En vrolijkheid, opwinding, bewondering en verwondering.

Als kind was ik bang dat muziek een keer ‘op’ zou zijn. Immers, op een zeker moment zullen alle nootjes toch wel eens zo achter elkaar gezet zijn dat alle liedjes gemaakt zijn?

Maar nee. Het is oneindig. Het raakt nooit op. Het is, kortom, een feest. Mijn Momenten, die ik soms samen beleef, maar die vooral helemaal van mij zijn.

Heerlijk.

Ik wens jullie allemaal een geweldig mooi, muzikaal en gelukkig 2018.

[Ter illustratie, maar vooral als eindejaarsgeschenk, hierbij een aantal prachtige Momenten voor jullie]

Close to you – Jacob Collier: spotify:track:0wwZfypdApHBjue2z9QnaD

Mare Nostrum – Paolo Fresu, Richard Galliano, Jan Lundgren: spotify:track:32fMwATOEcTe2DjoeWyk34

The Moon Song – Pat Metheny, Charlie Haden: spotify:track:4c6SHPt18HxiGNOGJIRQkU

Solitude – Alain Caron: spotify:track:0pRdT2AyoGLKMGULMtMuBe

Su-Bo’s Mental Meltdown – Portico Quartet: spotify:track:03POjAFExAqUuuulNr2FoR

Thème de Béryl – Didier Lockwood: spotify:track:6y80Bwu6Ny6KzytQm8o0bV

If – Michael Nyman: spotify:track:3sFiGMihgJN2f8nLpyFzhf

Peace Piece – Bill Evans: spotify:track:7aIKSEWTEKtsaIsEHn341h

Flor de LisKetama: spotify: track:3x6TajQmDajhyBuIbXzERZ

Treacherous EyesTijn Wybenga | Aurelio Project: spotify:track:6vpNuHMHk8fJMt651HRoJX

Hot FlushRed Snapper: spotify:track:6Hvx5sqqUg4PnimNjAvrQK

Riviera ParadiseStevie Ray Vaughan: spotify:track:2bXlN1Egpau7f5aG3paLOD

ElectrizzanteGérard Pansanel: spotify:track:3zYmtWtFgawLGTbxFWNzAK

Eno SupoEstafest: spotify:track:3DMsl1bPjpVKFFYdoTM4YV

Donna LeeStefano Di Battista: spotify:track:2OGpcSQcIKmdK7g7mBJOF0

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven