Peter Wybenga

PETER WYBENGA

Eeuwig jong was onze Ger. Een sportieve en emotionele jongen ook, die het zelfs bij begrafenissen van onbekenden niet droog hield. Ger moest er opeens zelf aan geloven. Longkanker. De eeuwige optimist bleef echter positief. Ten onrechte, helaas.

Zijn vrienden Willem Afzuig, Hansie Taxi (het medisch wonder uit ‘Mijn Moment 2014’) en Peter Bezoek (dat ben ik) gingen in het authentieke Amsterdamse café Dijk 120 eens bespreken wat we met Ger Kleefman aan moesten. We waren er vlot uit: we zouden zijn verjaardag naar voren schuiven en zijn leven vieren terwijl hij nog in leven was! Dát was een goed idee, we namen nog een tiental biertjes om het in te laten dalen en spraken af voor de volgende vergadering, opnieuw aan de Zeedijk. En we vroegen ons natuurlijk af wat de Ger er zélf van zou vinden …

Kleef vond het een puik idee. De optimist in hem vond dat het gewoon wel op zijn verjaardag kon. We planden zekerheidshalve een datum krap twee weken vooruit, regelden alles, kortom: dit werd een feest. Een feest om nooit te vergeten.

In Dijk 120 draaiden ze intussen een ons onbekend liedje genaamd ‘Leef!’ Dat is een vrolijk nummer en we vonden het zeer passen bij het verjaardags- en afscheidsfeest van de Kleef. “Leef, alsof het je laatste dag is, (K)leef, alsof de morgen niet bestaat”. De inhoud van een couplet vonden wij ook wel lachen: “Hij vertelde dat ie zich had gewerkt in het zweet” (echt niet), “Geld verdiend als water …” (niet echt), “… Maar nooit echt had geleefd” (dat juist weer wel), “Z’n vrouw was bij hem weg, Voor een ander ingeruild” (dat klopte helaas maar al te zeer), “Af en toe gelachen …” (dat was dan juist weer absurd veel), “… maar veel te veel gehuild” (dus niet, maar dat zat er wel aan te komen). We namen nog een enkel dingetje op de gezondheid van Ger.

Met Ger ging het opeens bergafwaarts. Of het feest door kon gaan was zeer de vraag. Nu was het aan ons op de optimist uit te hangen. Desnoods gaat ‘ie maar heel kort naar zijn eigen feest, maar het gaat gewoon door! Dat zal verdomme lekker worden!

27 Mei 2016. Iedereen was er. Een eigenaardige spanning. De gasten realiseerden zich dat ze Kleef deze avond waarschijnlijk voor het laatst zouden zien. Voor Ger zelf was het al helemaal niet niks, hetgeen onder meer bleek uit dat hij het pas aankon binnen te komen toen wij het welkomstlied inmiddels voor de derde keer hadden ingezet.

Een onvoorstelbaar mooi en emotioneel feest. Ger genoot van begin tot einde. We hebben wat normaal gesproken in grafredes voorbij komt, nu persoonlijk kunnen zeggen. Heel hard gelachen. Er werd gehuild.  Ger was er diep gelukkig mee. Twee weken later was hij dood, ruim 6 weken voor zijn verjaardag.

Bij zijn crematie klonk muziek, alles was immers gezegd. We hoefden alleen nog op hem te drinken.


Peter Wybenga is een creatief marketeer en loopt zeer tevreden rond in de wereld van media, marketing en events. Is vader, echtgenoot, voorzitter Inzake Wandelclub, (mede-) oprichter van het Genevergenootschap, Half Year’s Eve, Cross Media Awards, Crossroads, DeMedia100 en meer absurd belangrijke zaken. 

www.demedia100.nl | post@peterwybenga.nl

2 gedachten over “Peter Wybenga”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven