Peter Wybenga

‘Mijn moment’ vond – dacht ik – plaats direct aan het begin van 2013. In januari nam ik bewust afscheid van de economische crisis, die in 2012 bij mij toch wel stevig had huisgehouden.

Dat afscheid beviel me dermate goed, dat ik besloot om in dit jaar nóg meer afscheid te nemen. Afscheid nemen van een aantal van mijn terugkerende ergernissen. Afscheid van het me druk maken om bijvoorbeeld vrouwen die zo nodig ‘sterke vrouwen’ willen benoemen. Dat is bij écht sterke vrouwen natuurlijk niet nodig. Maar ik erger me er niet meer aan, maak me er totaal niet druk om.

Bij het nog immer om zich heen grijpende ‘coaching’ vind ik het nog wel moeilijk om de tenen niet te krommen, maar ook het definitieve afscheid van mijn irritatie over die patiënten-hobby nummer 1 in Nederland is nabij. Heerlijk. Erger me ook niet meer aan ‘helemaal leuk’, ‘helemaal goed’, ‘helemaal geweldig’ en ‘helemaal gezellig’, ik vind dat nu alleen nog maar opmerkelijk. Verder heb ik ook vaarwel gezegd tegen enkele relaties, die dan in veel gevallen best prima werk leverden, maar die ik als mensen gewoon niet prettig vond. Nee, ik noem geen namen. Misschien zijn zij trouwens ook wel heel blij.

Al met al bleek dat afscheid nemen heel louterend kan werken. Wanneer je dat bewust kunt doen.
Van wie ik gelukkig niet afscheid heb hoeven nemen is van twee vriendinnen, die terminaal ziek zijn. Die zich onvoorstelbaar moedig door hun ziekteverschijnselen en -behandelingen en vol levenslust door de hen resterende tijd heen slaan. Ze zijn er nog. Met kwaliteit van leven.

Sterke mensen, zeg maar. Van wie ik geen afscheid wil nemen. Toch leven we daar op een waardevolle manier – zij het zo traag als mogelijk – naartoe. Bijzonder om opnieuw te ervaren hoe belangrijk het NU is.

Die twee samen zijn uiteindelijk mijn Moment én Monument van 2013 gebleken.


Peter Wybenga houdt enorm van het leven, zijn gezin (Janneke, Afke & Romke) en van zijn vrienden. Specialist in het genieten van de kleine, middelgrote en heel grote dingen. Voorzitter van Inzake Wandelclub (sedert 17 jaar reeds een ledenstop), was ooit creatief directeur van het nog immer meest spraakmakende horeca etablissement ter wereld, Grandcafé Klein Wiener Wad, dat na 4 jaar – en – een – beetje wegens doorslaand succes werd opgedoekt.
Peter Wybenga is creative marketer en communicatie strateeg. Weet ook heel veel van city marketing en event marketing.

1 gedachte over “Peter Wybenga”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven