René Onstenk

Het is nog vroeg. Het gras is nat onder mijn voeten. Afgelopen nacht onweerde het heftig, gelukkig heeft mijn tentje dat overleeft.
Ik kijk rond op het mannenveld van het Hieros Gamos Festival. Het is 6 juli, langzaam loopt het veld vol met mannen. Ze komen het veld op en worden daarbij ondersteund door de klanken van diverse drums.  Witte stenen markeren een grote cirkel. Groot genoeg voor 88 mannen. Iedere man neemt zijn plek in, in de cirkel. Er staan ook 4 grote houten piramides in de cirkel. In elke piramide zit een man. Deze vier mannen vertegenwoordigen de 4 windstreken en de 4 seizoenen.

Langzaam verstillen de krachtige klanken van de drums.
Een man staat op. Hij loopt naar de ruimte tussen de piramides. In zijn armen houdt hij een grote bos rozen. Het zijn witte rozen, meegenomen van de begrafenis van zijn moeder, Maria, de dag er voor.  De geluiden van de natuur nemen het over. De bladeren aan de bomen ritselen en er klinkt een specht in de verte. 88 mannen zitten in een grote cirkel midden op ‘n veld, ze zwijgen.

Mijn plaats is een paar meter buiten de cirkel. Samen met nog 3 mannen waak ik over de cirkel en de mannen. De stilte voelt eerst wat ongemakkelijk en wordt opgevuld met geluiden van binnenuit: gedachten en gevoelens. Net zoals de geluiden buiten, ebben deze geluiden in mij langzaam weg….
Er is rust op het veld en in mij.
Eindeloos lang zitten we daar, in een zee van stilte. Een eeuwig durend moment.

Hoog boven de cirkel zweven 7 ooievaars op de thermiek richting de zon.
Dan is er uit het niets een hele harde schreeuw, totaal onverwacht, niet gepland en indringend. Die schreeuw misschien uit ongeduld, om welke reden dan ook, doorbreekt en opent het moment.
 
#MijnMoment; De laatste maanden ervaar ik dat mijn verleden en toekomst regelmatig samensmelten in een constante nu. Een eeuwig heden. Dit is niet altijd zo geweest. 
De laatste 35 jaar stonden in het teken van zelfontwikkeling. Ik heb vele trainingen, therapieën, methoden en ceremonies onderzocht. Daar is nu dan: het simpelweg zijn, hier, nu, in rust.
 #Mijnmoment laat me realiseren dat 2017 voor mij een jaar van integratie is geweest. Integratie van vele ervaringen en van het werk dat ik de laatste  jaren heb gedaan.

Zonder een begin is er geen einde en na elk einde is er een nieuw begin, een nieuw moment.


René Onstenk is coach, alchemist en geestelijk raadsman.
Hij werkt met mensen die zoeken naar heelwording, (spirituele) ontwikkeling en transformatie.

http://www.reneonstenk.nl

9 gedachten over “René Onstenk”

  1. Ik zie en voel het bijna voor me
    Indrukwekkend
    Mannen en vrouwen kracht de ruimte geven. Fascinerend is het . En jij als een goede guardian van dit alles ja

  2. Er is geen einde en geen begin aan deze tocht, geen toekomst, geen verleden, alleen dit wonderlijk gespleten lange heden // bij je mooie verhaal moest ik denken aan deze dichtregel van Vasalis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven