Richard Francke

Maandag 28 januari klokslag 17.00 uur, persalarm! Er zou om 19.00 uur een belangrijke mededeling vanuit het koningshuis volgen. De geruchtenstroom kwam snel op gang en twee uur later werd duidelijk dat Koningin Beatrix op 30 april afstand zou nemen van de troon, om plaats te maken voor Koning Willem Alexander. Direct de volgende dag begonnen bij ons in de Koninklijke Industrieele Groote Club – gelegen op de Dam in Amsterdam – de voorbereidingen voor deze feestelijke dag, die als zeer bijzonder en historisch de boeken in zou gaan.

De dag van abdicatie begon voor mij al vroeg; om 4.30 uur richting de Club van waaruit de hele nacht door al het Radio1 journaal werd uitgezonden. Een uitzending die nog door zou gaan tot middernacht. Op dit vroege uur was er al volop bedrijvigheid in De Club, onder andere door de vele gasten van de diverse media die in het pand aanwezig waren. Om 8.00 uur werden de leden van de Koninklijke Industrieele Groote Club ontvangen met een feestelijk oranje ontbijt. Via verschillende grote schermen in de Club en op de Dam konden zij vanaf dat moment naar de feestelijkheden kijken. Om 9.00 uur werd het spannend, de Dam was namelijk nog maar voor een klein deel gevuld met mensen, terwijl de activiteiten om 10.00 uur van start zouden gaan. Mijn moment van het jaar volgde om 10.30 uur, toen de inmiddels 25.000 mensen op de Dam met spanning naar het openen van de balkondeuren keken. Het luide gejuich dat volgde vanuit de menigte bezorgde mij kippenvel. Dit kippenvel moment zou in de middag nog een keer herhaald worden, toen om 15.00 uur door de wederom volgestroomde Dam luid ‘Leve de Koning’ geroepen werd. Ik heb enorm genoten van alle voorbereidingen in aanloop naar 30 april. Het van zo dichtbij meemaken van deze historische gebeurtenis, was zonder twijfel één van mijn momenten van afgelopen jaar.

Richard Francke Mijn Moment Dam

Ik ben Richard Francke, sinds augustus 2011 directeur van de Koninklijke Industrieele Groote Club. Een business club, sociëteit en evenementenlocatie die in april 2013 het predicaat Koninklijk heeft mogen ontvangen. Ik woon in Amsterdam met Judith Francke, Lot (2011) en Daan (2013). igc.nl

2 gedachten over “Richard Francke”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven