Richard Kok

Verkocht. Dinsdag 9 december om 10.00 uur melden ‘op de fabriek’. Daags ervoor net als 92 andere collega’s een korte mail ontvangen waarin een informatiebijeenkomst met verplicht karakter wordt aangekondigd. Dan weet hoe laat het is en weet je ‘dat je aan de beurt bent’.

De mededeling is koel en helder: 17 merken, waaronder de merken waar ik voor werk, worden verkocht. Verkocht omdat ze niet langer in de strategie passen, luidt het verkoopargument. De melding komt in de week waarin uitgeefgigant Wegener 400 ontslagen aankondigt en de Noordelijke Dagblad Pers 100 man op straat zet. De businessmodellen van mediabedrijven zijn niet meer duurzaam en brokkelen af. Feit!

Feit is ook dat het gevoel vreemd is. Je wordt door je baas verkocht aan een andere baas. Zoals vroeger op de veemarkt koeien verder verhandeld of zoals een auto overgaat van bestuurder naar bestuurder. Je leest vaak korte berichten over bedrijven die afdelingen verkopen en nu is zo’n kort bericht ineens een groot verhaal voor jezelf. Dat is best raar.

Minder raar is dat het past in de evolutie van het medialandschap. We kijken aantoonbaar minder televisie, luisteren de radio hooguit nog in de auto en lezen de krant hoogstens nog online. Het medialandschap is de laatste 10 jaar dusdanig op de kop gezet dat het niet vreemd is dat een tamelijk vlak 2014 toch nog met vuurwerk eindigt.


Richard Kok is fulltime hybridemedewerker als parttime communitymanager van Misset Horeca en parttime founder van het lokale nieuws- en informatieplatform DoesburgDirect.nl. Is bovenal gek op internet en de leuke technologien die uit deze webwereld tevoorschijn komen.

Richard Kok 2

1 gedachte over “Richard Kok”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven