Richard Kok

Mijn moment van het jaar zijn die geweldige gerechten die de Nederlandse topkoks vol passie dagelijkse op tafel zetten. Als co-founder van ChefsFriends.nl ben ik dagelijks in contact met de heren en dames topchefs en schuif regelmatig aan voor een lunch of diner.

Ik heb dan ook gekozen voor een jaarmenu als mijn moment. Het jaarmenu bestaat uit de beste, meest bijzondere of lekkerste gerechten die het afgelopen jaar heb mogen eten. Oftewel, een luchtig en lekker Mijn Moment dit jaar. Ga er maar even voor zitten.

Om te beginnen kiezen we voor plakjes zalm met friszure dressing met daarop inktviscrackers met Oosterse crème en foreleitjes. Van tweesterrenkok Jarno Eggen van De Groene Lantaarn, geserveerd tijdens een jubileumlunch van ’t Lansink in Hengelo. Man wat lekker, die krokante crackers in combinatie met de crème en de foreleitjes. Het  geeft een geweldig mondgevoel. Foodporn van het hardste soort.

Daarna volgt een mooi, lieflijk mulletje met pompoen en macadamia. De zachte vis doet het goed op het laagje pompoenpuree. Op de vis korrels van macadamia. Het gerechtje is van kookmeester Martin Kruithof van tweesterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn. Zo’n gerechtje waarbij je zegt: ‘Toe, please, mag ik er nog zo een?’

We gaan verder met melkwitte zeetong met een stukje paling en beurre noisette van Sander Spruijt van De Burgmeester in Linschoten. De doorslag geeft de beurre noisette. De hazelnootboter is mooi vettig, gevuld met stukjes hazelnoot. Om nooit meer te vergeten. Gegeten op 10 mei om half twee in de middag.

Als hoofdgerecht wagyu met sjalot, pommes soufflé, radijs en kombu van Ciel Bleu, het tweesterrenrestaurant op de 23ste verdieping van het Okura Hotel in Amsterdam. De wagyu is van kwaliteit a5 en botermals. Bijna om op de zuigen, zo zacht. Malser krijg je het niet. Mijn beste vleeservaring van dit jaar. En misschien ook nog wel het jaar ervoor.

We maken ons op voor het toetje. Het zijn er twee. Niet dat ik zo’n zoetekauw ben hoor. Maar ik kan gewoon niet kiezen. Als eerst het “dessert van de toekomst”, zoals het wordt aangekondigd bij De Echoput in Apeldoorn. Mede bedacht door smaakprofessor Peter Klosse, dus dat zit wel goed. Hij bedacht een toetje met wortel, om het maar even plat te zeggen. Met wortel? Ja met wortel. De natuurlijke zoetheid van wortel gecombineerd met honing maakt dit tot een meesterlijk toetje. De enige tegenvaller: hij is zo snel op.  

Tot slot Melissa’s appelsien van Raymond Prinsen van Moulin Bistronomie in Borculo. Een toetje met ijs van steranijs, kardemom, amandelroom en dragonolie. Mooie oude kruiden in een elegant, kwaliteitsdessert. Vooral de steranijs in de ijs was fantastisch. Ik droom er nog van. Daags erop direct naar mijn kruidenwinkeltje in mijn Doesburg gefietst om steranijs te kopen. Moet je ook eens doen, steranijs gebruiken in desserts.


Ben zakelijk op drie fronten actief: ChefsFriends.nl, DoesburgDirect.nl en RRmediaenadvies.nl. Maar bovenal papa van Ivar (11) en Mirre (9) en levenspartner van hun lieve moeder. Hou van positieve dingen, innovatieve content, spraakmakende biografien, gekke Achterhoekers, voetballende kids, knoeien in de keuken, luisteren naar topchefs, Top2000-muziek op YouTube en mijmeren over voetbalwedstrijd van zaterdagochtend om 08.30 uur.

www.chefsfriends.nl

www.doesburgdirect.nl

www.rrmediaenadvies.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven