Sanne Roemen

Jaren ’80. Frankrijk. Een dorpsplein. Tussen de gevlekte stammen van de platanen hangen snoeren met peertjes een feeststemming te verspreiden. Met wiebelige picknicktafels en lelijke maar comfortabele witte plastic stoelen zijn de straten tot terras gebombardeerd. Diepe groeven en rode appelwangen steken parmantig boven de accordeon die alle liedjes op een wals laat lijken.

We zijn ontspannen, vrolijk, gloeien van teveel zon en misschien ook wijn. De rust wordt wreed verstoord wanneer onder luid geritsel een reuzensprinkhaan uit de boom valt en vergeet op tijd zijn vleugels uit te slaan en in mijn decolleté verdwijnt. Maar al snel neemt de Provençaalse sfeer het weer over.

Jaren ’90. Frankrijk. Een lange zonovergoten laan. Tussen de gevlekte stammen van de platanen jagen jonge katjes elkaar achterna. Diepe groeven en een rode neus piepen onder de platte pet van de oude man vandaan die op een stoepje zit te knikkebollen. Telkens als hij zijn wandelstok dreigt te laten vallen worden zijn vingers nét wakker genoeg om dat te voorkomen. Aan wiebelige picknicktafeltjes eten we het ijsje snel op voordat het smelt en walsen we het bezinksel van de Orangina los van de bodem van het flesje.

2020. Augustus. Abbekerk. Het geluid van krekels en de van warmte trillende lucht is in Nederland al een tijdje niet meer zo exotisch. Met mijn moeder volg ik de boomlange man die ons door de gaard heen leidt. Appelbomen, perenbomen, noten, kersen. Allemaal oude fruitbomen. Wij zijn op weg naar een plataan. Een vijfentwintig jaar oude plataan met een fikse stamomtrek en een bladerdek dat de 4 x 4 meter van mijn toekomstige voortuin van schaduw kan voorzien. We hebben ons sufgegoogled, maar overal waren de bomen jonger en kleiner. Tussen diepe groeven nemen mama’s slimme blauwe ogen de bomen de maat tot onze keus valt op boom 1151.

“Hoe komen jullie eigenlijk aan OUDE bomen? Dat is toch helemaal niet rendabel?”

“Wij halen die op bij Gemeentes of bedrijven of particulieren waar ze niet meer kunnen blijven staan. Zonde om dat allemaal zomaar te rooien.”.

Het mooiste verjaardagscadeau dat ik me kan bedenken. Wie heeft er nou geen prachtige herinneringen aan een plataan? De boom die schaduw gaat brengen en verkoeling aan de zuidgevel van mijn nieuwe, energieneutraal gerenoveerde huisje. Een boom uit een asiel. Hoe passend voor mij.

2035, 5 September, Nijmegen. De wind ritselt tussen de lampionnen die hun zachte gloed over de gevlekte boomstam schijnen. Tussen de resten van de door mijn jongste neef gebakken taart en de bodempjes wijn in duralex glaasjes ligt een oude kat zachtjes te spinnen. Tussen diepe groeven snuift mijn rode neus nog even diep de zomeravondgeuren op. Met de laatste feestgangers kijk ik tevreden terug op een geslaagde vijfenzestigste verjaardag. Ik veeg met mijn duim een klodder barbecuesaus van het koperen gedenkplaatje “pamamapa 5 sept. 2020”. There’s no place like boom. 

sanneroemen2

Sanne Roemen faciliteert co-creatie voor oplossingen van complexe maatschappelijke problemen.

https://www.sanneroemen.nl/

Foto Sanne: Tessa Wiegerinck 

Foto Boom: Sanne

10 gedachten over “Sanne Roemen”

 1. O, wat geweldig!!! Daar ga je enorm van genieten! Op de heetste dagen is er in mijn tuin ook maar één plek waar ik wil zijn, en dat is onder het dichte bladerdak van mijn Els (uiteraard).

 2. Mooi! Prachtig verhaal. Ik snap helemaal wat je met bomen hebt. Daar gaat mijn moment van dit jaar ook over! Toevallig net met je vader gemaild, die een blik van mijn eigen olijfolie uit Puglia heeft besteld… Liefs voor de hele family xxx

 3. Eerst het bos (her)ontdekt in Twente. Toen het echte bos gevoeld in Ierland. Er is echt no place like boom. Wat een heerlijk warm verhaal en een prachtig kado.

 4. Dankjewel Esther! Ja jouw boomgaard, echt heel super en dan met zulke oude bomen. Ik heb mijn pa een prikje gegeven om voor zo’n blik van jou te gaan en er samen van te smikkelen. Ik ben heel benieuwd! Liefs terug!

  Ohhh Erik ja Ierland op mijn wensenlijstje. Dankjewel voor de inspiratie.

 5. Wow een boom uit het asiel! Prachtig om daar straks niet alleen je 65ste onder te vieren maar alle 16 verjaardagen erop weg naar toe. En naast de lampionnen een speaker met je favoriete band die dit jaar tijdens je jubileum niet konden optreden.

 6. Heerlijk Sanne, ik deel je liefde voor platanen. Geweldig om er een, al met historie(!) In je eigen tuin te hebben. Geniet ervan!

 7. Precies Hendrik Jan en ze zijn zo mooi die ouwetjes
  Oh Allard daar zeg je me wat. Of misschien de band zelf wel, wie weet?
  Dankjewel hanneke!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven