Sasja van As

“Mama, waarom wilt geen andere school mij hebben?”

Ik had maar 1 wens voor 2012, dat onze dochter Robin van 7 jaar, weer het vrolijke leergierige meisje werd die graag uit bed komt en dan het hele huis bij elkaar zingt. Robin is in alles een beetje snel. Ze groeit als kool, leest met gemak boeken, slaat een klas over en verstaat ook nog eens meerdere talen. Om het wel iets te nuanceren en aan te geven dat niet alles makkelijk gaat; ze heeft ongeveer 4 jaar gedaan over het behalen van haar A diploma zwemmen.

Toen zij eind 2011 iedere avond met buikpijn ging slapen en niet meer naar school wilde gaan, gingen de alarmbellen rinkelen. Bleek dat de klas een verkeerde dynamische verdeling had met 16 jongens en 8 meisjes waar de adrenaline door de klas heenvloog en de juffen er zelf ziek van werden. Alle verzoeken van onze kant om dit te veranderen, bleek onsuccesvol.

Begin januari was de maat vol. Ik besloot bij een school bij ons om de hoek binnen te lopen, de Dreefschool. De directeur hoorde mijn verhaal aan en hij garandeerde mij al voordat ik naar buiten liep, dat er plek is voor Robin. Ik weet nog dat ik buiten stond te juichen, want nu komt het allemaal goed met Robin. Het zou nog wel even duren tot het nieuwe schooljaar, dus wij besloten om haar te laten begeleiden door een professional om haar angsten en zorgen weg te nemen. Deze therapeute gaf ons al direct aan dat wij ons geen zorgen over Robin hoefde te maken.

Robin duo penotti 980

Ze werd helaas nog wel steeds gepest, dus de urgentie nam toe. Ondertussen nog geen bevestigingsbrief van de Dreefschool binnen, dus uit wanhoop ook maar inschrijven bij andere basisscholen in Haarlem. Begin mei werd ik door de Dreefschool gebeld dat er plek is voor Robin na de zomervakantie. Zij moesten natuurlijk wel de formaliteiten doen met de interne begeleiders van de scholen. Niets om je druk over te maken. Robin is een lief kind die zeker af en toe druk kan zijn, maar zoals de therapeut ons verzekerde het lag vooral aan de dynamiek (lees: pesten) in de klas.

Twee weken later ligt er een brief op de deurmat en ik dacht: Daar is de plaatsingsbrief. Tijdens het lezen van de brief  zak ik letterlijk door mijn benen. Het bleek een afwijzing met reden dat Robin niet paste binnen de groep 5 van de Dreefschool. De interne begeleider van haar oude school had het woord “therapie” genoemd en uiteraard lag het niet aan de school dat Robin niet functioneerde.

Ik ben geen moeder die dingen achterhoudt voor haar kinderen, dus s ’avonds vertel ik het Robin. “Mama waarom wilt geen andere school mij hebben?”. Op dat moment stoer blijven en haar verzekeren dat alles goed komt.

Het is goed gekomen. Ze zit nu op een kleine buurtschool in Haarlem, ze zingt weer iedere ochtend (tot wanhoop van haar oudere zus) en heeft veel nieuwe vrienden.

Robin hockey 980

6 gedachten over “Sasja van As”

 1. Avatar foto
  Willemijn Winters

  Top Saja, Robin iseen prestatiegericht kind van haarzelf, daar heb je geen omhooggevallen school voor nodig. lekkere vrolijke griet, kan alleen maar beter en goed met haar gaan.

  Lekker genieten, veel leuke en stoute dingen doen.

 2. Tja Sasja, als je kind gepest wordt, raakt dat je recht in je hart. I know… Ook voor onze Auke vonden we een nieuwe plek, zie MijnMoment, grappig om te zien dat we beide die momenten kozen als het moment van 2012, want als je kind ongelukkig of ziek is, telt er niets anders meer. Ik wens jullie geluk en plezier en een prachtig jaar om te bloeien!

 3. Die glimlach zegt alles! Het is zo belangrijk ouders dit bij kinderen op tijd signaleren en er ook wat aan doen. We zijn heel blij met de school waar onze kinderen zingend naar toe gaan, elke dag weer.

 4. ‘Omhooggevallen school’ zegt ’t inderdaad helemaal. Gelukkig dat er ook nog scholen zijn die het kind vooropstellen.

 5. Robin zal zeker trots op haar moeder zijn als ze dit later leest. De jammer genoeg bestaande grootste groep slappe hap moeders kan hier wat van leren. Interne begeleiders van lagere scholen zouden deze info als zelfstudie tot zich moeten nemen, zichzelf moeten ” helicopteren” en conclusies moeten trekken. Vele nieuwe vactures zouden het gevolg zijn …….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven