Tjapko de Heus

Tjapko de Heus, fotograaf, filmer

Mijn momenten van 2010

Ieder jaar kent zijn hoogte- en dieptepunten. Zolang de hoogtepunten het in aantal winnen kun je spreken van een goed jaar, toch? Ook 2010 heeft veel mooie en een aantal minder mooie momenten in mijn geheugen opgeslagen.

Zakelijk

Mijn zakelijke moment van 2010 beleefde ik op 8 januari. Op die dag startte ik officieel met Image2Media. Na een periode van 9 jaar in loondienst trok ik voor de tweede keer in mijn leven de stoute schoenen aan om als zelfstandig professional verder te gaan.

Hoewel ik al langer met het idee rondliep werd de keuze om dit te doen versneld door de omstandigheden. Mijn voorbereiding was daarom niet optimaal, maar mijn gevoel, mijn intuïtie gaf mij het vertrouwen dat ik nodig had en over het algemeen laat mijn gevoel mij niet in de steek.

Een vervelend conflict met mijn ex-werkgever heeft een snelle start van mijn bedrijf bemoeilijkt. Dit heeft veel tijd en geld gekost en ook wel stress opgeleverd. En dat is wel het laatste wat je kunt gebruiken bij de start van een bedrijf. Inmiddels is dit conflict achter de rug en na het voldoen van de laatste proceskosten kan ik mijn blik weer volledig op het ondernemen richten.

Ik heb dit jaar veel leuke opdrachten mogen doen voor veel leuke klanten. En ik heb heel veel leuke, inspirerende mensen ontmoet. Wat mij betreft allemaal hoogtepunten. Een opdracht was echter heel bijzonder. Samen met mijn broer Gerrit mocht ik voor Heineken naar het WK voetbal in Zuid-Afrika om daar een sfeerverslag op foto en video te maken van de Oranjesupporters. Drie weken trokken Gerrit en ik op met de supporters op de Oranjecamping. Met onze eigen camper reisden wij mee van Johannesburg, via Durban naar Kaapstad. http://www.youtube.com/watch?v=2SCEyJqbwtQ

We hebben ontzettend hard gewerkt, maar ook vreselijk gelachen. Ook privé was dit een bijzonder moment. Gerrit en ik kunnen het erg goed met elkaar vinden, maar 3 weken samen in een camper door Zuid-Afrika en 3 weken samen keihard werken was ook nieuw voor ons. Het liep als een trein! We voelden elkaar feilloos aan, vulden elkaar feilloos aan en hebben naast het harde werken ongelooflijk veel lol gehad. Heel bijzonder. Als twee bebrilde broers werden we al snel door de campinggasten gebombardeerd tot Viktor en Rolf. De laatste avond op de camping hebben we deze diashow gepresenteerd aan de gasten. http://vimeo.com/18079700

Privé

Ook mijn privéleven veranderde natuurlijk met het starten van een eigen bedrijf. De relatieve zekerheid van een vaste baan laat je schieten voor een min of meer onzekere toekomst. Gelukkig stond en staat mijn vrouw 100% achter mijn beslissing. Dat maakt de keuze een stuk makkelijker.

Als ik dan toch mijn privémoment van 2010 moet kiezen, kies ik voor het trotse gevoel dat ik kreeg toen ik mijn oudste zoon Daan ging fotograferen op zijn werk in de bouw. Het was voor zijn ouders, maar ook voor zichzelf lange tijd onduidelijk waar zijn toekomst zou liggen. Daan is geen student. Hij kan leren en is slim genoeg, maar hij is te onrustig om nog een aantal jaren in een klaslokaal door te brengen. Uiteindelijk maakte hij de keuze om te gaan werken en leren in de bouw. In eerste instantie stond ik sceptisch tegenover deze keuze, maar toen ik voor een opdracht iemand in de bouw moest fotograferen en ik bij Daan op de bouwplaats kwam, was mijn twijfel meteen weg.

Trots leidde hij mij rond over de bouwplaats en liet hij mij zijn zelfgemaakte gereedschapskist zien. Hij had deze nog mooier en praktischer gemaakt dan dat de opdracht noodzakelijk maakte.

Ik merkte dat Daan op zijn plek was. Ik voelde dat hij lekker in zijn vel zat en dat hij de juiste keuze had gemaakt. Trots en opgelucht maakt ik de volgende foto van Daan.

Tjapko_Daan_980

Tot slot wens ik iedere lezer van het Blog van Henk-Jan fijne feestdagen en een fantastisch 2011.

Tjapko de Heus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven