Tom Roelofs

Tom Roelofs, popfotograaf

Aangezien zakelijk en privé bij mij heel veel overlap hebben (en ik mijzelf veel beter vind in beeldtaal dan in schrijftaal) heb ik ervoor gekozen om een tekst en een beeld moment te maken van 2011.

Terwijl 2010 het jaar van het inzaaien was, was 2011 het jaar van het oogsten. Op heel veel gebieden is 2011 een mooi jaar geweest. In het afgelopen jaar heb ik tientallen publicatie’s gehad in het buitenland, van covers van bladen in Engeland tot kleine foto’s in Japanse tijdschriften. Van het gevraagd worden voor het maken/aanleveren van foto’s voor het artwork van verschillende cd’s van bands tot de vele promotiefoto shoots. Ik heb met hele mooie inspirerende mensen mogen werken op vaak nog mooiere plekken in Europa. Terwijl ik afgelopen week mijn nieuwe portfolio aan het samen stellen was mocht ik nog eens genieten van al het moois kijken dat ik dit jaar gecreëerd heb en het jaar herbeleven.

December is naast het vele reizen ook een maand geweest van het vooruit kijken, in 2011 heb ik heel veel geproduceerd maar uiteindelijk is het natuurlijk veel leuker om je werk ook aan het grotere publiek te kunnen laten zien. 2012 gaat het jaar worden van de exposure, beginnende met 2 exposities in Januari en een boek uit via uitgeverij L.J. Veen (zie volgende alinea). Heel stiekem ben ik nu ook de grote oceaan aan het overkijken, kijken wat daar mogelijk is, op zoek naar een agent, op zoek naar een manier om mijn netwerk daar stabieler te krijgen. Ik ben heel benieuwd hoe dit zich uiteindelijk gaat vormen, ik kan nu al niet wachten tot 2012 begint.

Helaas was het laatste kwartaal van dit jaar er ook eentje met tegenstellingen naast al het goede nieuws in deze maand was er ook slecht nieuws. De zus van mijn oma (van mijn moeders kant) is voor mij en mijn broertjes altijd een 3e oma geweest (misschien zelfs wel als een echte, die van mijn vaders kant heb ik altijd veel minder als een oma gezien) liep al bijna een jaar met problemen en na de vele onderzoeken kwamen ze er eind November pas achter dat ze kanker heeft in een te ver gevorderd stadium. Na vele gesprekken met oa de dokters zal ze, als ze begin januari haalt, euthanasie ondergaan. 19 januari komt het boek “Onder Invloed” uit, mijn eerste boek samen met schrijver Matthijs van der Ven, ik hoop dat ik haar voor de tijd nog kan laten zien waar ik de hele (na)zomer zo druk mee ben geweest. Afgelopen vrijdag was ik er nog en gelukkig is ze ondanks alles nog altijd de vrolijke gezellige tante die ik altijd gekend heb, hopelijk gaat ze heen zonder teveel extra pijn. Terwijl ik op het moment van het schrijven van dit stuk (zaterdag 24 december, 17u) hieronder de foto’s aan het toevoegen ben krijg ik een telefoontje van mijn moeder dat de pijn zo ondraagbaar was geworden dat er bijna meteen besloten is om haar aan de morfine te leggen zodat ze in een kunstmatige coma komt. Ze is dezelfde nacht nog heen gegaan. Rust zacht Rinie, we hebben genoten van je.

foto 1 copyright tomroelofs

Thijs Kuiken (I am Oak, NL). Deze foto is geschoten net nadat ik met een van mijn lieveling bands (Rue Royale, VS/UK)) een promotie fotoshoot had gehad in Utrecht, de promotie foto van de band zelf mag ik helaas nog niet openbaar maken. Het was een perfecte dag met allemaal bevriende muzikanten uit verschillende bands.

foto 2 copyright tomroelofs

Roel van Camp (Dez Mona, BE). Ik zat naast hem in de auto op weg naar hun cd release in Brussel en zag dat hij er helemaal doorheen zat, ik heb heel voorzichtig de foto genomen op dat moment. Een paar weken later vertelde hij, terwijl hij nog nooit iets gezegd had over mijn werk, dat ik precies had vast gelegd hoe hij zich op dat moment voelde. Hij was oprecht blij met de foto, een groot compliment in mijn ogen.

foto 3 copyright tomroelofs

Riekus van Montfort (Antillectual, NL). Backstage in de melkweg, vooraf aan de eerste show van de laatste 6 tour dagen die ik ben mee geweest (ze deden er 23). Antillectual is een van de hardst werkende bands in Nederland, ze touren door de hele wereld en ik ben blij dat ik deze jongens dit jaar veel beter heb leren kennen dan ik ze eerst kende.

foto 4 copyright tomroelofs

Roos Rebergen (Roosbeef, NL). Nummer 4, het laatste foto moment van het jaar voor mij. Ik ben door Roosbeef in het begin van mijn carrière op sleeptouw meegenomen en dit jaar kwam haar/hun 2e cd uit. In het cd boekje staan verschillende archief foto’s verzameld in al die tijd dat ik met hen aan het optrekken was. Afgelopen zomer, na een lange dag foto’s schieten in Antwerpen met de hele band, hebben we op de weg naar Utrecht terug de cd geluisterd, die zojuist teruggekomen was van het masteren, in mijn auto en genoten van de nieuwe cd. Bij aankomst in Utrecht heb ik nog enkele foto’s geschoten van Roos alleen voor in het perspakket, dit is er een van.

5 gedachten over “Tom Roelofs”

 1. Prachtige foto’s en nu met een verhaal erachter, prachtig, zou je meer moeten doen! Wens je een heel mooi en succesvol 2012!

 2. Wat naar dat je op de valreep van 2011 het heengaan van je tante moet melden! Sterkte.
  En wat jouw fotografie betreft: je weet dat ik een enorme fan van je ben en dat is niet zo maar….Ik zie in jouw foto’s dingen die ik ook wel zou willen maar het gevoel daarvoor niet in huis heb. Dat maakt nu het verschil en daarom ben ik ervan overtuigd dat je in de nabije toekomst met prachtige erkenningen , zoals b.v. de Lex van Rossen Award, aan de haal gaat! Ik blijf je op de voet volgen!
  Ik wens je een heel succesvol creatief 2012 toe!

 3. @Marco: misschien een idee voor later “the photo and the story” oid
  @rene o. mooi om te lezen & graag gedaan
  @rene w. merci! Jij ook een heel fijn 2012!

 4. Hee Tom,

  ik vind het heel mooi wat je over mijn moeder hebt geschreven, het raakt me diep. Ook om te weten hoezeer het jou raakt, ik weet dat je een hele goede diepe band met haar had.
  Dank je wel voor je mooie woorden.

  Liefs,
  Laura

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven