Tom Roelofs

Het jaarlijkse terugkijken is weer begonnen, stiekem open ik de mijnmoment’en van 2010 en 2011 en lees terug wat ik toen geschreven heb. Bij 2010 las ik terug dat ik genomineerd was voor een photo award bij een van de grootste muziek tijdschriften van de wereld. In September kreeg ik een mailtje van een festival, ik was voorgesteld bij hetzelfde tijdschrift voor een feature rondom verschillende (post)punk/lo-fi die allen de roots hebben in Copenhagen, Denenmarken. Ik was enkele van die bands al een tijdje online aan het volgen en kreeg op deze manier de kans om ze beter te leren kennen, de vorige pogingen om bij 1 van de bands dichterbij te komen was een jaar eerder gestrand op alleen een paar (toffe) live foto’s. Bij het ontmoeten van de bands was 1 ding mij eigenlijk meteen duidelijk, de vorige fotograaf van het blad had hen op een te rare manier behandeld waardoor het mij heel veel moeite koste om er iets uit te krijgen in het begin. Uiteindelijk is dit een 4 page item geworden met erg mooie foto’s (zie http://tomroelofs.com/site/series/the-new-kings-of-denmark/). Sindsdien heb ik enkele andere publicaties gehad met o.a. een festival in Parijs en portretten van een band.

foto1 980

2012 was ook het eerste jaar waarin er ineens heel veel aandacht was uit Verenigde Staten vanuit verschillende hoeken, enkele publicaties gehad o.a. maar het mooiste mailtje kwam in de lente binnen, er was interesse vanuit een agency in New York. Heel blij maar toch enigszins sceptisch aan het mailen geweest, na verschillende mailtjes en gesprekken via skype bleken de visies overeen te komen en heb ik besloten in september om het contract te tekenen voor een jaar.

In september liep ik ’s nachts met een kennis door Nijmegen heen en vertelde hem dat ik al een tijdje liep met het idee om iets te doen met alle slaapplekken waar ik dag in dag uit slaap vaak op een andere locatie slaap. Dat weekend heb ik besloten om een tumbler aan te maken en van al mijn slaapplekken een foto te maken met een tekst erbij over wat er is gebeurd, wat ik heb leren kennen of andere bijzondere dingen. De kennis van die avond is de eerste die erop staat, Roy Santiago uit Nijmegen. Sindsdien heb ik heel veel mooie reacties gehad van de mensen waar ik bij sliep en ik vind het een mooie manier om een klein inkijkje te geven in mijn leven. Als je benieuwd bent, je kan ze bekijken op http://anothercityanothersleepingplace.tumblr.com

foto2 980

De grootste verandering van het jaar was misschien nog wel het ‘emigreren’ naar België, geloof dat het voor mijn omgeving een raardere stap was dan voor mij. Ik kwam al een tijdje regelmatig in Antwerpen en was aangetrokken tot de stad, tijd om haar eens beter te leren kennen. Ondertussen ben ik meer dan een half jaar verder en bevalt het mij prima in Antwerpen. Ik heb nog heel veel te ontdekken maar ik voel mij er thuis, heb al genoeg leuke plekken ontdekt en toffe mensen ontmoet.

Zo’n jaar gaat hard. 2012 ging hard, ik lees nu het laatste stukje van het mijn moment uit 2011 en lees dat ik dit jaar een boek heb uitgebracht met een schrijver, mijn werk hing in Brussel, Utrecht en nog meer plekken. Owja! Ik zou het haast vergeten, dat heb ik dit jaar ook nog gedaan. Het is zo’n druk jaar geweest dat het net lijkt alsof dat jaren geleden gebeurd is. Dat is het leuke aan mijn moment, terug kijken en je dingen herinneren. 2013 gaat misschien daarom wel het engste jaar worden tot nu toe, kan die groei worden doorgezet? Hopelijk heb ik volgend jaar rond deze periode nog mooiere dingen meegemaakt, ik ben heel benieuwd!

De 3 momenten die mij heel erg zijn bijgebleven in foto’s:
[foto1]
Elias Bender Rønnenfelt (from VÅR & iceage), in opdracht van NME
[foto2]
Ben dit jaar enkele weken in opdracht van de popronde aan het fotograferen geweest. Ik ging mijn 27e jaar crowdsurfende in bij John Coffey, een band die ik dankzij de popronde heel goed heb leren kennen het afgelopen jaar.
[foto3]
Reptile Youth, ik heb de jongens ontmoet in Aarhus (DK) na een hele toffe show op SPOT festival en ben in hun busje beland terug naar Nederland, deze foto is getrokken net na de show.

foto3 980

2 gedachten over “Tom Roelofs”

  1. Vond ’t eigenlijk niet zo’n goed idee van jou om naar Antwerpen te verhuizen….Ik mis je aanwezigheid. Jazeker, af en toe onze (nachtelijke) tweets maken veel goed maar toch….
    Ik gun jou een enorme doorbraak in jouw tak van sport want daar ben je naar mijn mening allang aan toe! Ik wens je een top Nieuw Jaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven