Van Superhelden naar Game Helden

De Superhelden.nl-trilogie betekende mijn grote doorbraak als kinderboekenschrijver. Ineens verkocht ik geen 3.000 boeken maar 50.000. De boeken werden vertaald in het Duits, er werd een optie genomen op de filmrechten. De fans wilden een vierde deel en ik ook. Vol goede moed begon ik met schrijven.

En toen ging alles mis. Een sterfgeval. Een burn-out. Een drie jaar durende depressie. Ik werd ziek van Corona en worstelde anderhalf jaar met Longcovid.

Toen ik eindelijk weer enigszins gezond was, besloot ik te stoppen met deel 4. Het manuscript was een chaos en het zou me nog zeker een jaar kosten (en waarschijnlijk meer) om er een echt boek van te maken. Daarnaast droogden de verkopen van de trilogie op. Deel drie was zelfs al niet meer leverbaar.

Met de staart tussen de benen lichtte ik mijn uitgever in en bracht mijn lezers op de hoogte. Er was begrip maar ook teleurstelling. Ik voelde me een loser. Ik had gefaald.

Ik viel in een zwart gat. Mijn grote angst van vorig jaar was uitgekomen: mijn carrière was voorbij. Ik had geen idee wat ik nu moest doen. En wie zou er überhaupt nog met mij willen werken? Ik was totaal onbetrouwbaar!

Out of the blue mailde uitgeverij Billy Bones mij. Of ik een nieuwe serie voor kinderen van acht jaar wilde bedenken. En of ik meteen drie boeken wilde schrijven, want ze gingen elk kwartaal een deel uitbrengen. En met welke illustrator werkte ik het allerliefst?

Fast Forward naar het einde van 2021. Het eerste deel “Game Helden tegen de Monsters” staat op het punt om naar de drukker te gaan. De krankzinnig getalenteerde Paco Vink legt de laatste hand aan de illustraties voor: “Game Helden tegen de Zombie-Cowboys”. En ik ben bijna klaar met deel drie, waarin de helden het tegen de Dino’s op moeten nemen. De omslagen zijn gedeeld op social media en de serie is aangekondigd bij de boekhandels.

De reacties zijn overweldigend. Niet alleen omdat het artwork doet denken aan moderne tekenfilms of omdat de verhalen spannend en hip zijn. Maar mensen lijken daadwerkelijk blij voor me te zijn. Dat ik weer schrijf. Dat ik weer leef.

Of Game Helden een succes wordt, dat zal nog moeten blijken. Niets is zeker in deze onzekere tijden. En ik mis de hoofdrolspelers uit Superhelden.nl nog steeds. En ja, ik schaam me dat ik deel 4 niet heb afgerond en dat ik mijn uitgever en lezers teleurgesteld heb.

Maar ik ben ook trots. Illustrator Paco Vink en ik blijken een superteam te zijn. We appen de hele dag ideeën, schetsen en grappen naar elkaar. Paco, Billy Bones en ik hebben in een hele korte tijd iets nieuws uit de grond gestampt.

Iets supers.

11 gedachten over “Van Superhelden naar Game Helden”

 1. Dit is zo gaaf om te lezen, weet je dat wel?
  Het gaat niet om het struikelen. Het gaat over hoe je weer opstaat. Ik word zo blij van de lol die jij hierin hebt en hoe goed dit is voor jou en al je lezers. Nu en straks 😀 bikkel! Kippiejajee mothertocker!

 2. Avatar foto
  Barbara van Driel

  Schamen is nergens voor nodig. De beslissing is jammer maar meer ook niet. De drie delen zijn en blijven geweldig, daar moet je van genieten. Die film zou wel heel leuk zijn haha. Kijk vooruit, niet achteruit is het beste advies wat ik je kan geven.
  Je liefste zusje (je hebt er maar één dus ik kan het zeggen haha)

 3. Prachtig, Marcel. En mocht je nog twijfelen, besef dan dat je met dit relaas ook anderen weer hoop geeft en terug in het zadel helpt.

 4. Avatar foto
  Marjolein Wieman

  En toch … ben je geen failure en hoe krachtig is het, om uit zo’n dal weer op te krabbelen. Jij kan dat dus (blijkbaar), dus nu is echt geen doel meer onhaalbaar. Jammer van Superhelden deel 4, maar er is een nieuwe Marcel keihard aan de slag gegaan. The only way is up (jij bewijst dat). Mooi verhaal & en het allerbeste voor 2022 gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven