Yama Voorhorst

De Peruaanse sjamanen zongen normaal met z’n tweeën, maar deze nacht hoorde ik opeens nog een stem meezingen. Waar kwam die stem vandaan? Ik spitste mijn oren in het pikkedonker van de ceremonieruimte en luisterde naar de onbekende melodieën in een onbekende taal, begeleid door de ritmische ritselingen van de chakapa.

Ik had al wel eerder ayahuasca gedronken. Soms ook met prachtige live muziek. Maar dat was op geen enkele wijze te vergelijken met de heling die er ontstond door het zingen van deze ‘icaros’ tijdens de ceremonie. Ik weet niet wat er precies gebeurt, maar deze liederen stellen je rechtstreeks in verbinding met de magie uit de jungle. Een magie die wij in Nederland niet meer kennen.

Dit was de vierde ceremonie die ik met hen deed. Ik was dood en doodziek geweest en had uren met mijn hoofd in een emmer gelegen om alle troep uit mijn lichaam te kotsen en alles los te laten wat ik niet meer met me wilde meedragen. Afschuwelijk. En tegelijkertijd zo intens bevrijdend!

Twee jaar geleden heb ik hier gedeeld over hoe ik mijn ‘ongeneeslijke’ bipolaire stoornis overwonnen heb. Daarna ben ik mijn lichaam gaan reinigen van alle gifstoffen na 25 jaar chemische medicatie, met plant medicijn. Iboga, Kambo, Ayahuasca. Natuurlijke middelen die hier officieel op de verboden lijst staan en die een heling brengen op elk niveau (fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel) waarvan ik niet weet waar ik zou moeten beginnen om er over te vertellen. Al dat overgeven is het me meer dan waard!

Deze nacht wist ik opeens: “Het is klaar”. En alsof er een stop uit een bad werd getrokken, voelde ik de rest van alle gifstoffen, ziekte en ander donker wat ik nog in mijn systeem had zitten uit mijn lijf lopen. Daarna ontstond er een oogverblindend licht in mezelf en kwam ik in een weidse ruimte die ik niet in woorden kan vatten: elke illusie van afgescheidenheid was weg en ik voelde me intens verbonden met alles en iedereen. Een gevoel wat niet meer weg is gegaan.

Verwonderd over wat er met me gebeurde luisterde ik naar de derde stem die de icaros zong. Tot ik me realiseerde… ik was het zelf! Ik zong met hen de melodieën die ik niet kende in een taal die ik niet verstond, alsof ik nooit anders had gedaan!

Op het moment dat ik me dit realiseerde was het weg. Ik probeerde mee te zingen, maar bakte er niets van. Maar als ik ontspande en niks deed was het er weer. Ik wist zelfs wat ik zong. Als een diepe herinnering.

Om een lang verhaal kort te maken: deze winter ga ik naar Peru met hen mee de jungle in. Een avontuur waarvan ik nog niet kan bevatten wat het me gaat brengen. Maar er is niks wat me hiervan kan stoppen.


Ik? Deva Yama. Naturally born wild. Brutally vulnerable. Passionfoodoholic. Detox. Transformation. Tantra massage. Sacred fire rituals and healing ceremonies. Womb Keeper. www.ActWild.nl

Ceremonie

11 gedachten over “Yama Voorhorst”

  1. Dankjewel Raymond,
    Ja, dat is het zeker. Spannend om te delen in deze Westerse wereld. Maar ja, mijn moment van 2013 was ook reuze spannend om te delen. En bracht me zo veel!
    This is me, I guess…!

  2. Dank voor het delen van een wereld, die ik oprecht niet ken. Kan niet wachten op #jouwmoment2016 Geniet van de avonturen die Peru je gaat brengen.

  3. Hoi lieve Yama
    Ik was gister op jou mooie boekpresentatie en ik wil voor mijn propersona cursis klasje graag 2 boeken bestellen (dinsdag laatste cursisdag en wat kaarten. Ik ben bezich met een stichting op te richten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven