Een mini drukkerij

Agnes Swart

Toen we dit huis kochten stond er een wandmeubel met twee wasbakken en daartussen een soort groot afdruiprek in de garage. Aan de sticker op het bovenkastje te zien ooit gebruikt voor foto’s ontwikkelen. Bij de bezichtiging van het huis dacht ik al meteen, dat is iets voor mij, voor het zeefdrukken! Gelukkig konden we het meubel overnemen.
Hoewel ik eigenlijk nooit precies een idee had hoe het zeefdrukken in z’n werk ging, wilde ik het altijd al graag een keer leren. Afgelopen jaren heb ik het zeefdrukken geleerd op het Grafisch centrum in Groningen. Een heerlijke plek, een docent die je vrij liet in wat je wilde maken en omgeven door allerlei drukpersen en inkt op de vloer, een fantastische plek. Toch wilde ik het ook graag thuis kunnen doen.

In mei dit jaar kocht ik alle benodigdheden en ging ik aan de slag in de garage. Het voelde een beetje als met een nieuwe camera, je moet alles weer even opnieuw uitvinden en je draai erin vinden. Hoe lang moet ik de zeef belichten? De inkt komt niet door, wat doe ik fout? Hm, dit is toch wel echt heel scheef gedrukt, ik moet preciezer werken. De filmemulsie laat los, misschien toch langer droog föhnen. Heb je alles klaar voor drukken, shit, de tekst staat verkeerd om op de zeef. Oke er zit niks anders op dan de zeef maar weer schoonspuiten en opnieuw beginnen. Alles maar dan ook alles is handmatig dus eigenlijk kun je dit niet op de automatische piloot doen.

Dat is maar goed ook, want anders was het al snel saai. Iedere keer is het weer spannend hoe het wordt en of het lukt tot aan de laatste drukgang en als het dan lukt, dan is dat een fantastisch gevoel! Oké iets minder romantisch, in de garage naast de fietsen en tuinpotten en een wasrek als droogrek voor de prints maar werkbaar. Zo heb ik dan toch een eigen drukkerijtje waar ik zelf de oplage kan bepalen en waar ieder exemplaar uniek is. Het maken geeft een gevoel van vrijheid, je bent intensief bezig en de eindeloze mogelijkheden die je hebt, dat is geweldig. Daarnaast vind ik het ook leuk om in plaats van de prints maar in een laatje te stoppen, er andere mensen blij mee te maken. Daarom verkoop ik zo nu en dan wat prints en kaarten in mijn online winkel.

Jaren geleden vond ik dat ik mijn geld moest kunnen verdienen met beeld maken, maar ontdekte dat die financiële druk voor mij averechts werkte qua creativiteit. Nu in deze vorm naast werk beleef ik zoveel plezier, maak ik wat ik wil maken en wie het leuk vindt die koopt het. Zo simpel, zoveel mogelijkheden, wat een fijne ontdekking.

7 gedachten over “Een mini drukkerij”

  1. En dat plezier spat van je tweets af, wanneer je zo nu en dan iets met ons deelt. Ik zal je online winkel in de gaten houden! 🙂

  2. In een wereld die steeds digitale wordt blijft handwerk een vrijhaven. Ooit begon dat voor mij met linoleumsnedes, die behalve op papier ook hun weg op t-shirts vonden. Op de academie, maar ook vele jaren later via werkplaatsen gezeefdrukt, gekartondrukt en met houtdruk en letters geëxperimenteerd. Verbazingwekkend met hoeveel middelen je kunt drukken. Veel plezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven