Elja Daae

Dit jaar is het makkelijk om dat ene moment aan te wijzen. Het is een jaar van grote verandering, althans, dat gaat het worden.

We schrijven het weekend van 18 juli. We kregen vrienden te lunchen. Ik maakte het favoriete lunchgerecht van mijn vriendin: menemen. Een Turks ontbijtgerecht, pittig roerei met paprika en tomaat. Het was, al zeg ik het zelf, best goed gelukt. Wist ik veel dat ik luttele weken later de naam van dat gerecht zou gebruiken als conceptnaam voor mijn nieuwe bedrijf?

Ik zat naast de man van mijn vriendin. We hadden het eigenlijk nooit over mijn werk gehad en daarover raakten we in gesprek, tijdens de menemen. Ik vertelde hem over mijn werk als oprichter en manager van Frankwatching Webinars. Wat ik verder allemaal doe als social media strateeg, -trainer en -spreker. En mijn groeiende fascinatie voor online leren.

Ik blééf maar praten. En hoe meer ik praatte, hoe enthousiaster ik werd. Na drie jaar webinars organiseren, en ruim 5 jaar werken voor en met een van de mooiste blogs van Nederland, krijg je aardig wat ideeën over hoe mensen online leren. Over e-learning content. On demand leren. Online kennis delen, op zo’n manier dat mensen er ook echt iets mee kunnen. Deep learning, blogs, micro content, MOOC’s… ik hield niet meer op.

De droom – de visie – is dat je al die kennis die ik en anderen hebben, zou kunnen delen in online programma’s die mensen kunnen volgen waar en wanneer het ze uitkomt. Met e-learning content die aanspreekt. En die echt tot gedragsverandering leidt.

“Maar waarom doe je dat dan niet?”, vroeg mijn gesprekspartner.

Waarop ik hem uit ging leggen waarom het allemaal niet handig was, nu. Binnen mijn bestaande kader.

Tot drie keer toe begon ik enthousiast te vertellen. Tot drie keer toe stelde hij me diezelfde vraag: waarom doe je het niet? En tot drie keer toe kwam ik met redenen om vooral geen stappen te zetten in de richting van mijn visie. Maar bij de derde keer viel de tafel stil.

Mijn drie tafelgenoten keken me aan en zeiden niets.

De stilte was keihard. Zoals na een grote ontploffing.

“Zou je het kúnnen doen?”, vroeg mijn gesprekspartner.

Hij benam me de adem. Ik wilde wel antwoorden maar ik kon het niet. Ik stamelde. Het duurde even voor het woord uit mijn mond kwam:  

Ja.

Ja, natuurlijk kan ik dat.

En natuurlijk wil ik dat. Natuurlijk moet ik die passie verder uitbouwen. Natuurlijk houdt niets me tegen om opnieuw te beginnen (of liever: verder te gaan), behalve ikzelf. Want alle ingrediënten zijn aanwezig: visie, kennis, techniek, passie, netwerk, investeerders, een betrokken klantenkring.

Per 1 januari spring ik daarom voor de zoveelste keer in het diepe. Blijven leren, is het motto. See you on the other side…


Elja Daae is ondernemer in online kennis. Ze is spreker, trainer en strateeg en weet alles over bloggen, social media en online content. Haar doel is haar kennis en die van anderen online over te dragen. Via blogs, e-learning programma’s of twitterchats. Whatever works!

11 gedachten over “Elja Daae”

  1. Heel gaaf plan, ik volg je al een tijdje via je blogs die in mijn inbox komen en meestal lees ik ze. En meestal moet ik lachen en leer ik er iets van. Dus het past perfect bij je lijkt mij! Heel veel succes, gaat je zeker lukken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven