Erik Huizer

Op 26 januari net voor middernacht sluipt er een mailtje mijn mailbox binnen dat ik pas de volgende dag zie, de subject-line luidt: “CONFIDENTIAL: Internet Hall of Fame 2014 Award”. Onmiddellijk voel ik een spanning als een kind dat een Sinterklaaskado mag uitpakken. Ik open het mailtje en ik lees:

‘We are very pleased to inform you that you have been selected for induction into the Internet Hall of Fame. We cordially invite you to participate in the Internet Hall of Fame induction ceremony, 8 April 2014, in Hong Kong at the Grand Hyatt Hotel.’

Tijdens mijn promotieonderzoek, ergens halverwege de jaren tachtig, kom ik in aanraking met Internet. Of beter gezegd met het Internet Protocol (IP). Ik implementeer het op een IBM PC om data te transporteren vanaf een proefopstelling. Met het Internet kom ik pas eind jaren tachtig in aanraking als ik bij SURFnet werk.

Even voor de duidelijkheid: met Internet bedoel ik het wereldwijde netwerk van netwerken dat allerlei vormen van communicatie mogelijk maakt dankzij IP. Dit in tegenstelling tot het World-wide Web (http) dat onderdeel is van het Internet, maar door veel mensen wordt gezien als “het Internet”. Het Internet bestaat dankzij de samenwerking van autonome netwerken. Om dat te laten werken en betrouwbaar, open en toegankelijk te houden vergt voortdurend onderhoud.

Het moment dat waarop ik geheel verkocht was aan Internet volgt in 1989. Ik ga naar Boston voor een workshop die door de Internet Architecture Board is georganiseerd. Als ik incheck in mijn hotel zie ik Vint Cerf, toen al “de vader van het Internet” en stel me aan hem voor. Hij nodigt me direct uit mee te gaan eten “with a few guys”. Als ik even later instap op weg naar het restaurant blijk ik in een taxi te zitten met Vint Cerf, Jon Postel en Steve Crocker. Drie mannen die de basis hebben gelegd voor wat het Internet nu is (als de namen je niets zeggen, dan is dit het moment om te googlen).

Erik Huizer IHoF speech Huizer april 2014

“The rest, as they say, is history.” Ik heb me sinds die tijd altijd ingezet voor een betrouwbaar, open en toegankelijk Internet, en met veel plezier! Ik heb leuke mensen ontmoet over de hele wereld. Vrienden gemaakt in Letland, Zuid-Afrika, Brazilie, India, Taiwan etc. etc. En dan word je daarvoor ook nog beloond met deze erkenning. Een erkenning die bepaald wordt door een groep van 20 mensen uit alle delen van de wereld die één ding gemeen hebben: hart voor het Internet. Een erkenning die nog mooier voelt als ik hoor wie me hebben genomineerd: Steve Crocker en Vint Cerf.

Mijn moment van 2014 vindt plaats op 8 april in Hongkong.


Erik Huizer is technisch directeur bij SURFnet, het netwerk voor hoger onderwijs en onderzoek. Daarnaast is hij ook deeltijd hoogleraar “Internet toepassingen” bij de afdeling media- en cultuurwetenschappen van de Universiteit Utrecht.

6 gedachten over “Erik Huizer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven