Hanneke van Stokkom

Ik had mijn moment eigenlijk al geschreven begin december. En weer weggegooid. Want uiteindelijk voelde dat moment toch niet als het moment. Het was wel een goed moment, daar niet van. Het was er één van zelfreflectie, introspectie en zo nog een hoop mooie termen. Maar niet een moment om te delen. Uiteindelijk.

Misschien is dit wel het moment van 2014. Dit jaar was er namelijk nogal één van “in het moment zijn”. Waar ik normaal veel tijd besteed aan zelfanalyse, was daar dit jaar amper tijd voor. Met mijn werk was het enorm druk, de vakantie liep door een ziek kind anders dan gepland, en dagelijkse dingen gingen naadloos over in de zorg voor en om een aantal dierbaren waar het niet goed mee gaat.

In het moment zijn, misschien mooi om daar wat van te delen. Want het betekent dat ik ook minder verwachtingen had. Van mensen, van situaties. Ik ben meegegaan met de stroom. Puur op gevoel geleefd dit jaar, zonder een te grote behoefte te hebben grip te krijgen op gebeurtenissen. Ik ontdekte snel dat het geen zin had om bij te willen sturen, want dingen ontvouwen zich op hun eigen tijd en op hun eigen manier. Wel belangrijk om te blijven handelen, zaadjes te blijven planten, uit te spreken wat dingen met mij doen en welke kant ik op wil. En dat heb ik gedaan dit jaar.

En toch wil ik een paar dingen markeren voor mezelf. 2014 was ook het jaar van stralende gezichten, ontroerende verhalen en mensen ontmoeten die bezig zijn met dingen die er toe doen. Ik heb zoveel buurtbewoners ontmoet die in het kleine bezig zijn met het grote. Die proberen mensen te helpen op het moment dat ze dat nodig hebben, zonder daarvoor geëerd of soms zelfs erkend te willen worden. Buurtbewoners zonder grote ego’s, die hun bijdrage willen leveren aan een mooiere en leefomgeving voor ons allemaal. Die hun best doen om los van alle bureaucratie en vaak met beperkte middelen proberen een verandering te realiseren. Buurtbewoners die naast drukke banen, zieke partners of zorg voor hun kinderen, bijna al hun tijd besteden aan de mensen om hun heen.

Het was niet één moment wat me raakte dit jaar, het waren er tientallen. Het waren alle mensen die me raakten met hun gepassioneerde verhalen over wat ze zelf voor hun buurt en voor medemensen doen en willen doen. 2014 is voor mij het jaar waarin ik het goede van heel veel mensen heb gezien. En van heb genoten. Ieder moment opnieuw.


Ik ben Hanneke van Stokkom, medeoprichter van < mijnbuurtje.nl . Mijnbuurtje biedt een aanpak die bewoners helpt meer verbindingen in hun buurt tot stand te brengen, zodat mensen meer dingen samen kunnen gaan doen. We leiden buurtbewoners op tot buurtverbinders, trainen professionals in online buurtcommunicatie en faciliteren buurtbewoners (en professionals) met eigen online dorpspleinen.

1 gedachte over “Hanneke van Stokkom”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven