Hanneke van Stokkom

Totaal overvallen. Terwijl ze me het nota bene vooraf verteld hadden. Met kippenvel op mijn armen en tranen in mijn ogen sta ik daar. Te kijken naar een video waar één en al trots en positiviteit uit spreekt. In een ruimte waar ik maar een paar mensen ken en die gevuld is met blije en trotse mensen die hun gevoel van verbondenheid delen. Een vlugge blik op mijn collega laat me zien dat hij net zo overvallen en geraakt is als ik. En ik besef me op dat moment dat hetgeen waar we al zo’n tijd van droomden, werkelijkheid is geworden. Het gaat niet om ons, sterker nog, wij komen in de film helemaal niet voor. Op de plek waar we zijn, weten maar een paar mensen wie wij zijn. Wij staan letterlijk aan de zijlijn. Het gaat hier puur om de beweging die we op gang proberen te brengen. En hier, op dit moment, realiseer ik me dat het vliegwiel waar we altijd over spreken, echt is gaan draaien.

Het afgelopen jaar voelde ik als nooit tevoren wat het betekent als je je verbonden voelt met de mensen om je heen. Als je buurtbewoners even groet op straat, als je een praatje met hen maakt, als je met hen eet, als je hen durft te vragen je te helpen. Ondanks de verschillen, de mensen om je heen leren kennen en begrijpen. Een open houding hebben naar mensen die je nog niet kent. misschien wel juist als ze hun leven net wat anders leiden dan dat jij dat doet, is essentieel voor begrip en verbondenheid. En wat is dat laatste hard nodig.

Deze avond ben ik omringd door mensen die elkaar weer willen leren kennen. Elkaar willen bereiken. En die in hun eigen buurt mensen met elkaar willen verbinden. Die een verschil willen maken in de wereld die er niet echt rustiger op is geworden, door er voor elkaar te zijn. En dat raakt me. Dat wij daar een bijdrage aan mogen leveren. Tegen mijn kinderen zeg ik altijd;” zorg voor de mensen in de kring om je heen. Als die mensen ook weer voor hun kring zorgen, krijgen we uiteindelijk een wereld die zorgt voor elkaar”. De mensen die hier vanavond zijn, doen zelfs meer dan dat. Zij zijn buurtverbinders en betrekken alle buurtbewoners bij hun kring. Iedereen mag meedoen en iedereen hoort erbij. Prachtig.

Het blijft me ontroeren, als ik zie hoe mensen hun best doen anderen te helpen en er voor elkaar te zijn. En ik ben oprecht dankbaar dat ik daar een beetje aan bij kan dragen.


Ik ben Hanneke van Stokkom. Met mijnbuurtje.nl ontwikkelden we een aanpak waarmee buurtgenoten elkaar weer leren kennen en samen dingen gaan doen. Buurtverbinders zijn hierbij essentieel. We ondersteunen nu al bewoners in meer dan 29 gemeenten in Nederland en Duitsland.

8 gedachten over “Hanneke van Stokkom”

  1. Dank @Rianne, @Sanne, @Jacob Jan en René voor jullie lieve reacties.
    @Maritza, jij hebt hier een steentje aan bij gedragen. Ook voor jullie alle goeds voor 2017!
    @Christine Mensen zoals jij inspireren mij om te doen wat we doen. Dank en dikke knuffel terug!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven