Hanneke van Stokkom

Starend naar de kaarsen op zijn kist, komen zoveel herinneringen boven. Het is zo onverwacht, dit definitieve afscheid. Zo’n mooi mens. En nu is hij weg. Het is een prachtige dienst en het raakt me diep.

Drie weken geleden zat ik hier ook. Zelfde zaal, ander afscheid. Eigenlijk net zo onverwacht.

Ik realiseer me weer hoe kort het leven is. En hoe ontzettend belangrijk het is geen tijd te verspillen. Mijn eigen keuzes te maken en me niets aan te trekken van de mening van anderen. Het leven te leiden waar ik zelf voor kies. Buiten gebaande paden te durven lopen. Ik ben verdrietig. Om degene die er niet meer is en die zichzelf verloren is in zijn zoektocht.

Drie weken later. Onverwacht ontmoet ik een gezicht van vroeger. Ik word terug geworpen in de tijd. Een periode waarin het leven nog voor me lag en ik vast zat in hoe ik dacht dat dingen hoorden te zijn en zo zoekende was naar wie ik was en wilde zijn. De ontmoeting is een confrontatie met hoe mijn leven had kunnen lopen als ik andere keuzes had gemaakt. Als ik niet had gedurfd om eigen wegen te kiezen.

Op weg naar huis word ik overvallen door een enorm gevoel van dankbaarheid en geluk. Ik ben er nu, ik doe waar ik blij van word. Ik heb mensen in mijn hart en in mijn leven waar ik bewust voor heb gekozen, intens van geniet en heel veel liefde voor voel. Ik heb delen van de wereld gezien die ik nooit verwacht had te zien. Ik mag en kan mensen helpen met dingen waar zij weer blij van worden en ik werk schouder aan schouder samen met mensen die dezelfde dromen hebben als ik. Kortom, ik ben een rijk mens. Hier en nu. Mijn moment van 2017 was dit moment. Mijn moment van bewustwording. Waarop alles klopt en goed is.


Ik ben Hanneke van Stokkom en ben één van de medeoprichters van www.mijnbuurtje.nl. Met onze aanpak werken we samen met inwoners in meer dan 40 steden en dorpen aan een betrokken buurt.

Fotocredits: Alinde Hendriks

3 gedachten over “Hanneke van Stokkom”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven