Harmke Oudenampsen

Dit jaar had ik meer de behoefte dan ooit om iets goeds te doen. Iets kleins, maar wel belangrijk en vooral niet controversieel. Het duurde even, maar Mijn Moment kwam in november. Op Insta zag ik een oproep van de Bloedbank: wij zoeken donoren. Dat ik hier niet eerder op was gekomen!

Meteen dacht ik aan mijn vader, naar wie ik als kind altijd met bewondering luisterde als hij vertelde hoe hij bloed had gegeven. Fascinerend vond ik dat: bloed geven en toch niet dood gaan. Sterker nog, ik begreep dat je een ander helpt om ook niet dood te gaan. Mijn vader is in 2017 overleden. Dus hoogste tijd hem op te volgen als donor en op originele wijze iets van een bloedlijn en familietraditie voort te zetten.

Ik word er helemaal blij van. Heb me meteen aangemeld voor het bloedonderzoek, want donor word je niet zomaar begrijp ik. Alleen al het invullen van de vragenlijst stemt een mens vrolijk. Meteen naar huis geappt of ik alles veilig kon invullen. 

 

 

Nee, ik heb nooit seks gehad tegen betaling van drugs. En ja, ik weeg absoluut meer dan vijftig kilo.

 

Trots vertelde ik thuis aan de kinderen dat ik iets goeds ging doen voor de wereld. Ze keken mij minder bewonderend aan dan ik had gehoopt, maar daarvoor zijn ze misschien inmiddels net iets te oud. Ook prima. Hopelijk komen zij later iets eerder dan hun moeder op het simpele idee bloed te doneren.

2021 is het jaar waarin we allemaal werden gedwongen een standpunt in te nemen. Een columnist schreef mooi: de wereldgeschiedenis trekt meestal aan ons rijke verwende westerlingen voorbij. Maar niet dit jaar. In 2021 kon niemand aan de zijlijn blijven staan. We werden gedwongen een standpunt in te nemen, al was het maar de keuze tussen wel of niet vaccineren. Bloed geven past hier beter bij dan je in eerste instantie denkt.     

De overeenkomst is treffend: in beide gevallen gaat er een naald in je arm. De symboliek van het verschil raakt me ook: de ene keer gaat er vloeistof in je arm, de andere keer eruit.  

En terwijl ik daar lig voor de bloedtest, bedenk ik me dat de uitslag eigenlijk alleen maar positief kan uitpakken. Moet ik ook om lachen.  

De uitnodiging ligt inmiddels in de bus: goedgekeurd. Op de kaart word ik bedankt als ware held. Dat vind ik dan weer een beetje overdreven. Het is meer kleine moeite, groot plezier. Zeker omdat we in Nederland een tekort aan donoren hebben. Dat geeft een blij gevoel. Vooral dat, een blij gevoel. Het doneren van bloed is misschien niet groots en meeslepend, maar het is wel Mijn Moment 2021, omdat alles wat symbool staat voor 2021 hierin besloten ligt. 

Oh ja, ook jezelf boosteren met wat blijheid? Bij de bloedbank zoeken ze nog mensen zoals jij…

 

 

8 gedachten over “Harmke Oudenampsen”

 1. Avatar foto
  Jolanda Peters

  Weer een mooi moment….
  Een bloed serieus verhaal…
  En vaak wordt er niet aan gedacht..op een simpele manier
  een ander te helpen !!
  Top…Harmke

 2. Mooie actie Harmke. Ik ben inmiddels meer dan 30 jaar donor. Weinig moeite om dit te blijven doen. Iedere keer besef ik me dat ik dit kan omdat ik de rijkdom van een goede gezondheid heb en een ander ook nog kan helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven