Harmke Oudenampsen

„Hoe drink je de koffie?” vraagt de psychiater op een mooie zomerse dag in de kliniek. „Zwart. Maar dat zal iedereen hier wel drinken. Hoe zwarter hoe lekkerder.” Ondanks de poel van ellende waar we ongemerkt in gegleden zijn, moeten we alle drie toch een beetje lachen. „Humor is belangrijk”, zegt de psychiater. Alleen jammer dat wij er steeds minder de lol van in zien.

Het is moeilijk te begrijpen voor de buitenwereld: de sombere buien, de paniek, de angst, de frustratie. We leren dat een zware depressie echt een ziekte is: je hoofd staat in brand en je hersenen maken alleen maar negatieve stoffen aan. Alleen zware medicatie kan de brand blussen. En dus blussen we met alles wat we kunnen. Maar daarmee zijn we er nog niet.

Dit jaar heb ik deze zin van de Deense filosoof Sören Kierkegaard vaak gelezen:

„Loslaten, betekent tijdelijk het houvast verliezen. Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen.”

In 2015 ga ik houvast verliezen: een beetje vliegen, zweven en uiteindelijk een mooie plekje vinden voor een zachte landing.

15 gedachten over “Harmke Oudenampsen”

 1. Wat dapper dat je durft te vliegen! En wat zal het geweldig zijn dan die zachte landing te kunnen maken.
  En dat gat je lukken, misschien met wat turbulentie mar landen zul je!
  Respect.!

 2. Jemig Harmke, er zijn heel veel mensen die een dergelijke depressie hebben of hebben gehad, maar ik vind het ontzettend moedig van je om dit online te vertellen. Erkennen en er vervolgens ook wat mee doen is naar mijn mening de allermoeilijkste stap en daar is lef voor nodig! Wat een ontzettend sterke vrouw ben je! Respect! Komt zeker weten goed met je, want als je dit soort dingen kunt, dan sla jij je hier ook doorheen! You go girl! Op naar 2015! Fly! Liefs Martine

 3. Ik weet ook wat het is en hoe het voelt om te leven met paniek en (diep gewortelde) angst. Ik heb t al lang achter me gelaten gelukkig. Petje af voor jouw eerlijke verhaal!

 4. Het kan raar lopen Harmke en waarom? Ik weet het niet maar het is knokken geblazen. Zo weet ik ook uit eigen ervaring. Ik wens je een heel voorspoedig fijn 2015 toe.

 5. Lieve allemaal, merk aan sommige reacties dat jullie denken dat ik degene met de depressie ben, dat is niet zo. Heb er wel bewust voor gekozen het in het midden te laten, omdat een depressie alles en iedereen in z’n omgeving mee de afgrond in sleurt. Het maakt eigenlijk niet uit wie de patient is, het effect is sowieso verwoestend.
  Kennen jullie dit filmpje? https://www.youtube.com/watch?v=XiCrniLQGYc

  In ons geval is Mijn Moment een serie geworden, ieder jaar een stapje verder.

 6. Avatar foto
  Nathalie Bakker

  De vlucht zal ongetwijfeld niet gemakkelijk zijn, maar ik wens je een meezittende thermiek toe en een landing die de rust brengt waar jullie ongetwijfeld allemaal naar verlangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven