Hermannus Stegeman

Ik kan het beschrijven in getallen
80.000 hoogtemeters, dik 7000 kilometer, meer dan 300 uur aan training, ruim 16.000 euro naar een totaal van bijna €1,2 miljoen voor het Daniël den Hoed fonds

Ik kan beschrijven hoe ik anders ben gaan leven
Gezondere voeding, minder vlees, meer groente, veel minder ‘korte koolhydraten’, überhaupt minder koolhydraten, de ‘snelle suikers’ naar een minimum, meer eiwitten en vooral veel balans zoeken met rust en trainingen

Ik kan beschrijven hoe ik anders ben gaan trainen
Niet meer vol de kop er voor, rammen tot je moe thuis komt, klimmen en lange afstanden stoempen. Maar afwegen, polarised trainen, hoog intensiteit interval afwisselen met lange lage zone duurtrainingen, rust en sweet-spot trainingen. Meten en weten, coaching accepteren

Ik kan veel beschrijven maar ik kan niet uitleggen hoe het voelde
Het niet-slapen na dag één, draaiend en (z)wetend dat er nog zes nachten moesten volgen. Het afzien op de Madeleine de dag er op. Wat er allemaal gebeurde in mijn hoofd voordat ik besloot af te stappen, vlak onder de top. Het gesprek met mijzelf en het asfalt. Hoe de verhalen ingrepen op ons gemoed bij de avond-briefings. Hoe we met volwassen kerels bij elkaar stonden te janken bij het relaas van Wayne Watkins. De pijn in de benen. De billen (kapot). Het lijf. Het stuiteren van energie en tegelijk straalkapot zijn na 12,5 kilometer waanzinnige afdaling. De fabelachtige zonsopkomsten boven benevelde velden. De prachtige uitzichten, de landschappen. De tosti’s bij checkpoint 1. De ijskoude douches want geen warm water meer. Het kippenvel op de benen bij het rijden door Chaudfontaine, je realiserend dat het modderige water een paar weken eerder drie meter hoger stond gezien de troep in de bomen. De drive, de saamhorigheid, de blikken in de ogen, de onuitgesproken band met mensen die je tot dan niet kende maar waarmee je samen ineens zoveel deelde..

ik kan het niet uitleggen

..maar ik zal het nooit vergeten

(op 5 september 2021 finishte ik vlak voor vijf uur op de Cauberg in Valkenburg, samen met mijn vrouw Karin en bijna 300 fietsers voor ons, na ruim 1300km Tour for Life 2021, die acht dagen eerder startte in Bardonnecchia, Italië)

17 gedachten over “Hermannus Stegeman”

 1. Wauw wat een prestatie. Echt diep diep respect. En wat mooi dat jullie dit samen hebben kunnen doen/meemaken. Bijzonder!

  1. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit ook alleen maar heb gekund doordat wij het samen deden (en ook nog in een team, samen met z’n vijven). Het vergt heel veel van de “thuissituatie” en dan helpt het zoveel wanneer je elkaar kunt ondersteunen hierin

 2. Avatar foto
  Maarten Wessels

  Poeh Hermannus, ik volgde jullie al via de socials, vond het prachtig, stoer en knap. Nu ik dit lees maak ik een nog diepere buiging. Wat een helden zijn jullie!

 3. Hermannus, jullie zijn toppers dat jullie deze prestatie neerzetten en daarbij veel geld ophalen voor goed kankeronderzoek. En die tosti’s worden graag voor je gemaakt door mijn zus Marijke 🙂

 4. Avatar foto
  Marjolein Wieman

  Een prachtige omschrijving van een ongelofelijk krachtige reis. Nogmaals, diep respect voor jou en Karin (en natuurlijk al die andere kanjers)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven