Hermannus Stegeman

“Once a profound truth has been seen, it cannot be ‘unseen’. There’s no ‘going back’ to the person you were. Even if such a possibility did exist… why would you want to?” David Sim.

31 oktober 2014. Bruut wakker worden. Weg droom. Koude werkelijkheid.

Ben ik gewoon te naïef? Geloof ik teveel in het positieve? Ergens moet het goede toch overwinnen en dat wat werkelijk bijdraagt aan ons als samenleving toch boven komen drijven?

Ergens bijna 4 jaar eerder was ik gevraagd of ik eens mijn gedachten wilde laten gaan over een soort project, of ik mee wilde doen en input wilde geven als ondernemer. Alleen bleek dit project toch net even wat anders. Niet zomaar een projectje. Het groeide uit van wat eerst een website met wat handige tooltjes voor horecaondernemers moest worden, naar een waanzinnige droom. De droom dat ondernemers door slim samenwerken elkaar en zichzelf kunnen verbeteren en versterken. De droom dat de horeca in 2018 niet langer het ondergeschoven kindje maar juist één van de toonaangevende branches van Nederland is. Voortgestuwd door een stel “idioten” met passie voor hun vak, met geloof in elkaar en een veranderende tijd, die in elke vezel overtuigd waren (en zijn) dat goed toepassen van nieuwe technieken en dat weten te vertalen naar de menselijke maat, ons allen verder kan helpen. Gamechangers in hun vakgebieden. Een droom die omgezet werd in de afgelopen periode naar een innovatief, compleet nieuw systeem. Oude innovatie in een ultra nieuw jasje. Te verwerken in een app, gewoon in de handen van de ondernemer. Uniek in de wereld en niet alleen toepasbaar voor de horeca, maar voor álle branches en wereldwijd. En méér dan een droom, werkelijkheid!

Tot 31 oktober 2014.
Toen innovatieschuwe bestuurders, als de beschreven regenten zó weggelopen uit de zombie-economie van Ronald van den Hoff ’s Society3.0, op werkelijk seconden voor het uur U de stekker uit het project trokken. De app werd al gebouwd maar mocht niet af. De weerslag van de verandering van tijden in praktijk. Was het de angst voor het mogelijk kunnen verdwijnen of overbodig worden van hun organisatie en posities? Speelden er andere nu nog duistere belangen? Iets zorgde voor paniekreacties en compleet ondoordachte besluiten. Bestuurders van horecavakbonden en KHN, zonder kennis van zaken en inzicht in gevolgen, trokken de stekker uit vele duizenden uren prachtig werk, onderzoek en resultaat. Voorkwamen dat ondernemers per januari 2015 eindelijk konden profiteren van het resultaat van hun geld en de inspanningen van dat stelletje bevlogen idioten. Ja, van die idioten daar ben ik er eentje van.

Een dromer misschien, maar ook iemand die visie kan vertalen naar praktijk, die passie om kan zetten in echte werkende energie. Het was bruut wakker worden, maar de kille en ontgoochelende realiteit is nog geen bruut einde van de droom. De droom leeft voort in gedachten en die app, die komt er, al is nu nog niet te overzien hoe. Om David Sim te quoten: “Once something has been seen, it can not be unseen”.

20 gedachten over “Hermannus Stegeman”

 1. dromen zijn er om uit te laten komen, vele steunen je! Keep up the good work.. ik eindig met you’re worth it … quote van l’oreal 😉 XXX

 2. als kritisch en betrokken digibeet was ik overtuigd van de meerwaarde, op termijn, van het project. Met ingewikkelde technologie gebouwd maar een Jip en Janneke app waarmee iedereen op zijn manier in eigen tempo kennis, cijfers en netwerk kan delen.
  Dat dit 5 voor 12 is afgeblazen is zonde van tijd, geld en inzet. #dieappkomter

 3. Wat verschrikkelijk jammer. Echte innovatie moet bij de helsdeuren weggesleept worden en stuit altijd op weerstand, ongeloof en onbegrip. Ik ben blij dat je de droom niet hebt losgelaten en een manier gaat vinden om het toch te realiseren.

  Was het geen optie alles wat ontwikkeld was over te kopen?

 4. Avatar foto
  Dianne van Wijnen

  Wat ontzettend jammer, Hermannus! Heb er geen verstand van, maar ik weet wel, dat je er enthousiast voor was…..je bent gelukkig dynamisch genoeg om voor een andere ( of toch dezelfde) droom te gaan. Wens je/ jullie een goed 2015!

 5. Avatar foto
  Raymond Witvoet

  Mooier kun je het niet zeggen, als de app zo goed is als de passie die ik voel bij het lezen dan komt hij er zeker!

 6. Nope Erik, alles leek in het werk gezet om te voorkomen dat de app over werd gedragen naar de Coöperatie Horeca. En als dan servers/databases worden afgeschakeld, is het machteloos toezien hoe jaren investering voor ondernemers weg lijkt te vallen. Maar de quote staat er niet voor niets 😉 Het is gebouwd en ontworpen en dat kan opnieuw.

 7. I have dream, een bekende speech van een geweldige voorvechter. Jou bevlogen woorden, weliswaar met kleinere impact, hebben wel 1 dezelfde motivatie: een noodzakelijke verandering die er komen moet
  #dieappkomter

 8. @Jos, @Jacob Jan, @Raymond: zal nog knokken worden, maar de spirit is inderdaad vól aanwezig. Zelden in zo’n overtuigd en gedreven team gewerkt. Maar dat kwam ook door de enorme hoeveelheid energie die je terugkrijgt van de ondernemers waarmee je werkt. Toegesneden op hun behoefte. #dieappkomter

 9. @Dianne: ik heb veel dromen, maar weinige zo concreet en vrijwel in vervulling als deze. Dank voor je ondersteuning! Betekent veel!

 10. @Hans: Dank je wel! Komend van jou is dat alleen maar meer motivatie om door te pakken. Ik praat je graag snel bij! Mensen als jij zijn noodzakelijk voor de kanteling in de branche naar een hoger niveau! #dieappkomter

 11. Je raakt hem precies in de kern Jos de Winter. Het is zo verschrikkelijk moeilijk om iets te bouwen dat zo ingewikkeld is en tegelijk voor de gebruiker er een Jip en Janneke verhaal van te maken. Leuk Hermannus, we hebben een fantastisch team, dat krijgt niemand stuk.

 12. Beste Hermannus
  Wij hebben meer gemeen dan dat we beide Stegemannen zijn.

  Ook ik had begin dit jaar zo’n ervaring. Het mooie er van is dat wij altijd op zoek blijven gaan waar wij het anders hadden kunnen en moeten doen. En daar zit nou net ons uiteindelijke plezier en succes. Laten we die eigenschap in 2015 maar als uitgangspunt nemen.
  Voor ons is een verloren slag altijd een volgende trede op de trap op weg naar de overwinning.
  Een mooi 2015!

 13. Mooi gesproken Cees! Taking a step back after a step forward isn’t a disaster. It’s Cha Cha! Op een weergaloos 2015!

 14. Avatar foto
  Nathalie Bakker

  De wereld heeft behoefte aan bevlogen idioten! Díe veranderen de wereld namelijk! Zolang jij je passie niet verliest, ga jij verandering teweeg brengen!

 15. Via JHW las ik je MM: wat een visie & passie. Ik hoop van Harte dat deze ervaring jullie sterkt om als ondernemers, buiten de bestaande kaders die bang zijn hun macht te verliezen, een nieuwe weg te creëeren! Ik houd me bezig met cultuurveranserings processen in grote organisaties en zie daar hetzelfde gebeuren. De oude macht stort ineen en de nieuwe kracht groeit! Laat deze tegenslag een uitdaging zijn om jullie dromen te realiseren. Je spreekt over een grote omslag, cultuurveransering in de horeca. Succes! Als je je hart wilt luchten & nieuwe inspiratie op wilt doen ben je welkom.

 16. Dank je Caroline! Het is altijd tijd voor nieuwe inspiratie. Volgens mij moeten we elkaar gewoon gaan spreken in het nieuwe jaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven