Huub Koch

Nee, het was geen glorieus moment, noch een nederlaag. Eerder banaal, die beslissende seconde, waarop ik de stekker eruit trok en zei: ‘Au Revoir Zichtbare Zaken’.

28 mei 2014 om 11:58 uur.

Na twee jaar mantelzorgen, het afscheid van Lide, interen op je verdiensten en energie, aankomen in het land van rouw en gemis, de intrede van chronische vermoeidheid, concentratieproblemen, dalende cijfers en klanten die het laatste zetje geven zonder dat te beseffen.

Ja, geen spijt. Nergens van. Helemaal niet. Nee. Zo goed is zeker. Maar één ding weet ik heel zeker: Zichtbare Zaken als bedrijf is voor mij echt passé.

Tijd voor afstand. Heroriëntatie. Voor een langgerekt schot voor de boeg op koers naar nabestaan, niet te laat, niet te vroeg. Niets meer te doen? Nee, dat bestaat niet. Wel een lange zwangere stilte. En een streep door de rekening van 2005 tot en met 2014.

Uitgeschreven bij het handelsregister. Voorbij het ZZP bestaan. Klanten overdragen aan een collega. En dan …

Retraite, v. (-s), terugtocht; afzondering van de wereld; een wijkplaats vinden.

Betekenis vinden in herinneringen. Uit de pas lopen met het heden. Afzien van social media, bloggen en nieuwsbrieven. Voorkeur geven aan ‘In Real Life’ en ‘De Blik op Oneindig’. Op weg in de ontleding van de onderstroom. Niet blind staren, wel luisteren.

HD versie: vimeo.com/113879547

Zichtbare Zaken 2005 – 2014 | 9 Years of Creativity for Business.

Alles wat ik ooit in mijn leven heb gedaan bleek een boodschap aan de toekomst. Gezien vanuit een horizon die nog op moet klaren, vorm zal krijgen in een nieuw verhaal dat me kan bekoren of waar ik weer bij wil horen. Dat woorden en beelden daar een rol in spelen is duidelijk, maar niet meer gericht op commercie of dienstverlening. Wel op artistiek onderzoek en wederzijdse inspiratie, met nieuwe thema’s, concepten en filosofische klanken. Daarover gaat mijn moment van 2014.


Huub Koch heeft zijn roots in conceptuele, visuele en redactionele communicatie. In 2014 deed hij een masterclass poëzie schrijven met Peter Swanborn, een cursus pro-bloggen met Kitty Kylian en een Leergang De klank van je biografie met Carolien Oosterhoff. delichtendekamer.nl

31 gedachten over “Huub Koch”

 1. Las bij toeval je bericht. Jeetje, werd er wel even stil van. Mijn gedachten flitsten terug in de tijd van de cursus bij SKVR. Ik vond je al volleerd en was niet verrast dat je eerder mee ophield. Ik wens een perspectiefrijk 2015 en hoop je weer tegen te komen op je nieuwe bestemming.

  Hartelijke groet,

  YoyceB.

 2. Mooi Huub. Interessant dat je zegt: Alles wat ik ooit in mijn leven heb gedaan bleek een boodschap aan de toekomst. Ik ben benieuwd naar wat jouw ervaringen en keuzes je gaan brengen. De cirkel komt rond. xx, Lisa.

 3. Beste Huub, wie zijn drijfveren kent vergroot zijn veerkracht! en – niets nieuws: de enige weg is de weg er doorheen en die te be-leven. Dat straal je zo krachtig uit! Dank voor het delen!
  Met hartelijke groet,
  Karin

 4. Het is maar goed dat je sommige dingen niet uit kúnt zetten, je bent een prachtige bron Huub, van zo veel moois. 😉 Dat je inspiratie en liefde als een rivier mogen zijn die haar weg naar de zee altijd vindt! Ik proost op 2015!

 5. Hallo Huub, ik wens je toe dat de rust van de winter je helderheid en inspiratie brengt voor het komende jaar.
  En wat mooi ,die foto van jou en Lide.
  Altijd welkom op onze “retraite-plek”, in de Hof van Heden/ Oostelbeers

 6. Hoi Huub, wat moedig van je om je zo kwetsbaar op te stellen èn bijzonder dat ik daarbij mag meekijken. Net op het moment dat ik denk: ‘Goh, hoe zou ’t met Huub gaan? Zou hij nog in retraite zijn? Aangezien je wel weer berichten liked op Fb. En bij het luisteren naar de Top 2000 a gogo: Jouw verhaal van de Shocking Blues hoort daar ook echt thuis!’ Fijn dus om dit van je te lezen en ik ben reuze benieuwd wat je artistieke onderzoek jou gaat brengen. Ik wens je een goed 2015! Wat die ook gaat brengen.

 7. Avatar foto
  Niek van Noppen

  Beste Huub,
  Luisterend naar een cantate van Bach – wat had Lide deze muziek lief – schrijf ik je. Dank voor alles wat je mij de afgelopen jaren in beeld en vorm toestuurde. Weemoed heeft de overhand als ik aan Lide en jou denk. Maar wel met een goed gevoel. Het ga je goed. Groet, Niek.

 8. Hée Niek, Ja de muziek, blijft altijd een troost en dan denk ik ook aan jouw mooie kaartjes tot aan het einde toe, altijd weer reden tot een glimlach. Hartelijks voor jou, Machteld en de kinderen.

 9. Lieve Huubs,

  Het maakt me (op een mooie manier) nederig dat ik zo getuige mocht zijn van je reis tijdens de leergang, die maanden duurde. En die steeds langgerekter werd door omstandigheden. Maar dat moest zo zijn. Dat blijkt. Zoals ik het ervaarde, wierp je steeds meer van je af: weer een jasje uit, weer een laagje weg, weer iets dieper of schoner of rauwer. Wat meer ‘zonder omhaal’ dat is misschien het juiste woord. Ik ging er mét jou van ademhalen. Alsof de gebeurtenissen meer naam kregen. En da’s zo mooi. En belangrijk, Huub. En ik heb ook zoveel van jou geleerd en genoten van je kunstenaarschap.

 10. Dankjewel Carolien, het was en is een ongekend genoegen om die stappen met jou samen te hebben afgelegd. We mochten het meemaken en wisselwerken en daardoor die diepte ontdekken van De Klank van een Biografie. Tot spoedig!

 11. Avatar foto
  Antonio A-Tjak

  Respect Huub,
  Welkom in het land van heruitgevonden.
  Gedragen door nagelaten sporen
  onderweg naar lonkende zinnengeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven