Jan Dijkgraaf

Jan Dijkgraaf, presentator Echte Jannen van Powned

Het was woensdag 17 maart. Ik dacht met PowNed-oprichter Dominique Weesie “gewoon even bij te praten” in Frankendael aan de Middenweg in Amsterdam. Het mailverkeer dat op die afspraak volgde, heb ik bewaard. We waren er snel uit. Ik zou samen met Jan Roos, die ik pas kort IRL kende, maar met wie er een instant-klik was, voor PowNed een radioprogramma gaan maken en we zouden ook nog iets bij televisie gaan doen. Vanaf 1 augustus.

Op dinsdag 21 september bezocht ik, voor het eerst sinds mijn verhuizing dertien jaar eerder naar Lemmer, mijn huisarts. Mijn al 48 jaar kerngezonde lichaam gaf aan dat ik een verkeerde keus had gemaakt. Op radio was ik verliefd, maar van tv moest ik op de kortst mogelijke termijn scheiden wegens ontploffingsgevaar. “Anders zie je me over drie maanden voor de tweede keer, in een ziekenhuis, op de intensive care”, luidde de waarschuwing. “En erger: alle verbindingen die in je hersenen zorgen voor creativiteit sterven af als je zo doorgaat. En die komen op jouw leeftijd nooit meer terug. Terwijl dat je core-business is.”

Ik wil straks niet met één been in de kist spijt hebben van ook maar één gemiste kans. Daarom stap ik – net als Ronald Koeman, maar met andere motieven – al mijn hele leven op treinen die voorbij komen. Dat ik bij PowNews, het tv-programma van PowNed, mislukt ben als hoofdredacteur, vind ik vooral vervelend voor de mensen daar, die ik al zo snel in de steek liet. Maar slechter is het er door mijn vertrek zeker niet op geworden – en zo gaat dat altijd. Als je de deur uit loopt, ben je een anekdote geworden. Of een achtergebleven inktpot.

Ik heb per 1 oktober mijn BV uit de beheerder-van-vermogen-status getrokken. En ik vind het maken van het radioprogramma Echte Jannen (van PowNed, elke zondagnacht van 00.00 tot 02.00 uur op Radio 1 met bloedgabber @lavienjanroos) wekelijks een feestje. Evenals het schrijven van boeken en boekjes, columns en rubrieken (Men’s Health), plus af en toe een adviesklus bij mijn oude liefde (print). En de spin-off die mijn eerste managementboek ‘Handboek voor de Keiharde Manager’ in de vorm van workshops, lezingen en trainingen belooft te geven in 2011 (er kunnen nog boekingen bij…) – dat is waar ik al jaren op hoop, voor weer een nieuwe fase van mijn leven. En verder zie ik het wel, qua werk, met die treinen…

Jan Dijkgraaf

presentator Echte Jannen van PowNed, auteur, in te huren als praatjesmaker voor geld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven