Kirsten Jassies

“Het gaat niet goed met opa”, zegt mijn moeder aan de telefoon. Op de geheime Facebookgroep wordt al maanden verslag gedaan door familieleden over het reilen en zeilen van mijn opa en oma, die sinds 1 jaar in een verzorgingsflat wonen. Opa heeft sinds kort ‘wegtrekkers’, hij ziet er erg wit uit en komt soms niet meer uit zijn woorden, terwijl hij normaal gesproken zo’n prater is.

Ik ben er sinds hun verhuizing niet langs geweest.

*Schuldgevoel*

Plots krijg ik een openbaring: “Ik ga woensdag met je mee naar opa en oma”. Mijn moeder gaat al een tijdje elke woensdag naar ze toe en gezien het zo slecht gaat met opa wil ik hem nog graag zien, mijn opa de uitvinder. Maar serieus, het was nooit eerder bij me opgekomen om op een doordeweekse dag een rit van anderhalf uur af te leggen voor een familiebezoek. Achteraf gezien was dit de belangrijkste dag van het jaar voor mij. De dag die me deed realiseren dat ik een goede stap heb genomen: voor mezelf beginnen. Mijn eigen tijd kunnen indelen.
Ik ben afgericht door 15 jaar in loondienst te werken en de schaarse vrije dagen werden niet aan ‘gewone’ familie bezoekjes gespendeerd. Maar als zelfstandig ondernemer, en dat ben ik sinds september, kun je helemaal zelf je tijd indelen, dus dan werk ik op andere dagen wel wat langer, of in het weekend.

Een maand later overleed mijn opa op 88-jarige leeftijd.

Kirsten Jassies 2 laatste bezoek opa

Die dag dat ik op bezoek ging heb ik hem nog helder en vrolijk meegemaakt. Nog geen maand daarna overleed ook mijn andere opa. Hij werd 87 jaar. Ook bij hem was ik net op bezoek gegaan omdat zijn gezondheid achteruit ging. Zijn begrafenis was op een doordeweekse dinsdag, een dag waarvoor de meeste aanwezigen vrij moesten nemen.

Het bezoek aan mijn opa en oma in een verzorgingsflat, gewoon door de week, dat is mijn moment. Ik besefte me toen dat ik een goede keuze heb gemaakt om ontslag te nemen en voor mijzelf te beginnen. Ik heb meer vrije tijd op de tijden die handig voor mij en mijn gezin zijn. Ik heb meer tijd om mijn kinderen van school of de opvang te halen. Als ze ziek zijn blijf ik zonder problemen thuis ik en ik kook veel vaker. Mijn vriend is er super blij mee, want hij zorgde eigenlijk voor het grootste gedeelte voor ons gezin omdat ik hier de carrière aan het maken was.

Ik heb mijn opa die dag nog moeten beloven dat ik een foto van het schip waarop hij zijn matrozenopleiding heeft voltooid, op Facebook zou zetten, want zo vertrouwde hij me wel vaker toe: Facebook had zijn leven de laatste jaren mooier gemaakt! Koren op mijn molen, want het is mijn job, social media. Ik adviseer mensen over bloggen en social media en gebruik mijn opa’s Facebook uitspraak als voorbeeld tijdens mijn workshops. Ik houd van mijn nieuwe baan, zelf gecreëerd dankzij mijn online netwerk en blog. En van de vrijheid en rust die dit mij gegeven heeft.


Kirsten (40) woont met haar vriend, twee kinderen en kat in Utrecht. Ze is bassist in een punkband, werkt als blogcoach en content strateeg en geeft daarnaast trainingen en presentaties op (inter)nationale events. justK.nl

7 gedachten over “Kirsten Jassies”

  1. Avatar foto
    Jojanneke van den Bosch

    Wat een fijne foto. Je opa komt over als een hartelijke man. Fijn dat je ervoor gekozen hebt dit te ervaren. Wang het is een keuze om je grootouders wel te bezoeken, net als dat het een keuze is hen niet te bezoeken.

    Mooi!

  2. Weet je nog dat we ergens in april samen met Frank in een cafe in Utrecht zaten? Je zei toen enigszins vertwijfeld: “Ik denk dat ik voor mezelf ga beginnen.” Ik had de stap net een maand daarvoor gemaakt. Die stap was best een keuze hè? Je geeft controle op en je moet vertrouwen op iets wat je niet in de hand hebt en vertrouwen dat het na die stap goed zal zijn. Nogmaals gefeliciteerd met het feit dat je bent gaan ondernemen en mooi om te lezen dat je nu ruimte hebt om nog meer spontane bewuste keuzes voor jezelf te maken die waardevol zijn en achteraf ook de juiste blijken te zijn! Succes in 2015!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven